Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona impugna l’ordre del dia del ple pel veto de Madrenas a incloure-hi la moratòria de pisos turístics

· La formació denuncia que s’està vulnerant el dret a la participació política i acusa l’alcaldessa “d’erosionar la salut democràtica de l’Ajuntament”

· La moció presentada per l’Associació de Veïns del Barri Vell es va aprovar amb els vots favorables de Guanyem, el PSC i ERC

10/09/2020 Política

Guanyem Girona ha anunciat que ha impugnat l’ordre del dia del proper ple de l’Ajuntament de Girona, que se celebrarà dilluns, després que l’alcaldessa Marta Madrenas s’hagi negat a incloure un punt sobre la moratòria de pisos turístics i sobre l’inici del pla especial del Barri Vell tal i com proposava Guanyem. En una roda de premsa, la regidora del principal partit a l’oposició Cristina Andreu ha explicat que als plens de juliol i agost el seu grup municipal havia demanat que s’inclogués una proposta d’acord per tal d’aconseguir que el govern executés la moratòria, aprovada al maig amb els vots a favor de Guanyem, PSC i ERC. L’Associació de Veïns del Barri Vell va presentar el text, que va rebre el suport de 20 associacions de veïns i de les entitats a favor del dret a l’habitatge de la ciutat. Les mocions aprovades al ple expressen una voluntat política que, des de Guanyem, han denunciat que “el govern ha deixat clar reiteradament que no té intenció de fer-les complir”. Per això la formació municipalista ha optat per un nou mecanisme que obliga al govern a executar allò aprovat al ple. Andreu ha explicat que és la primera vegada que s’utilitza aquesta eina i que tot i que el seu grup ha seguit la normativa per tal que entrés al plenari, l’equip de govern s’hi ha negat. La regidora ha acusat l’alcaldessa “d’erosionar la salut democràtica de l’Ajuntament”.

La regidora de Guanyem ha explicat que des del juny es troben amb un estira-i-arronsa amb el govern per tal d’introduir el text a través d’aquest procediment contemplat al Reglament Orgànic Municipal (ROM) al ple. En aquest sentit, Andreu ha subratllat que Guanyem ha clarificat i complert amb tots els dubtes i requeriments de l’equip de govern i que, per tant, l’absència del punt a l’ordre del dia del proper ple sobre la moratòria i l’inici del Pla Especial del Barri Vell es deu “a una manca de respecte cap als funcionaments democràtics”. “Ens sembla greu que el govern bloquegi les accions aprovades majoritàriament pels representats escollits per les veïnes i veïns de Girona però és encara més greu que el que es vol vetar sigui una moció ciutadana que ha recollit un suport molt ampli”, ha recalcat.

Així mateix, Guanyem commina l’alcaldessa a publicar un nou ordre del dia on hi figuri la iniciativa del principal partit a l’oposició “per evitar que el consistori es salti els reglaments establerts”.

Per últim, la regidora Andreu ha volgut fer “una reivindicació de la política de consensos”. “L’alcaldessa ha tingut mesos per resoldre el problema d’una forma senzilla i d’acord amb el reglament municipal: incloent la nostra proposta i debatent-la el dia del ple. És una llàstima que haguem d’insistir una vegada rere l’altra i per totes les vies possibles per aconseguir que es faci una cosa tan senzilla com fer complir allò aprovat al ple”, ha conclòs.

Tot seguit reproduïm el recurs de reposició: 

 

RECURS DE REPOSICIÓ


El sotasignats Lluc Salellas Villar, en el seu caràcter de Portaveu del grup municipal Guanyem Girona a l’Ajuntament de Girona, com millor en dret sigui procedent, compareix i


EXPOSO


I - Que el passat 23 de juny de 2020 es va a ingressar a Registre amb número de tràmit 2020034627 una Proposta d’Acord relatiu a la suspensió de llicències d’us turístic a la ciutat de Girona per tal que ingressés pel seu tractament a l’ordre del dia corresponent tal com estableix l’art. 73.2 i 78.3 del ROM.
II - Que en data 7 de juliol, se’ns notifica el decret d’Alcaldia on se’ns requereix ampliar informació aportada, en termes de concreció de l’àmbit d’actuació i l’instrument urbanístic per dur a terme la proposta.
III - En data 14 de juliol, entrem document a registre donant resposta a la informació requerida, i donant per tancat el requeriment. Vam entendre, segons el procediment que estableix el ROM, que la proposta es traslladaria al Ple del mes d’agost per manca de temps per portar-ho al ple de juliol.
IV - En data 20 de juliol va tenir lloc la Comissió Informativa d’Alcaldia i en aquesta instància el Portaveu del Grup Municipal Guanyem Girona, Lluc Salellas va deixar constància que aquest punt d’acord encara no constava en l’ordre del dia i que la lentitud del procediment afectava drets fonamentals de participació política segons estableix la Constitució. Aquest dia els representants del Govern no van respondre aquesta consideració tal com va constar a l’acta de la comissió informativa.
V - Des de l’àrea corresponent no se’ns dona cap més informació al respecte i al Ple d’agost, que es fa el 27 de juliol, la proposta d’acord tampoc s’incorpora a l’ordre del dia.
VI - En data 7 de setembre es va celebrar la Comissió informativa prèvia al Ple de setembre i es torna a constatar que aquest punt d’acord no hi consta. Per tot això, en la mateixa Comissió Informativa de Territori fem constar en acte que no s’ha incorporat malgrat haver disposat dels terminis previstos en el procediment. D’aquesta manera es va instar a que es presentés amb caràcter d’urgència al proper Ple.
VII – En data 08 de setembre de 2020 se’ns notifica el decret amb la convocatòria al Ple del dia 14/09/2020 i dins del punt de l’ordre del dia ens assabentem que no figura,
amb caràcter d’urgència, la nostra proposta d’acord i per tant aquest expedient està incomplet.
VIII - Que, s’ha vulnerat el procediment establert i el dret fonamental de participar en els assumptes públics dels regidors de Guanyem Girona perquè no s’ha donat tràmit a la Proposta d’Acord proposada.
IX - Que, en conseqüència no trobem ajustada a dret l’ordre del dia del Ple a celebrar se el dia 14 de setembre de 2020, que figura dins del decret de convocatòria que s’ha notificat el dia 08/09/2020. Aquest expedient està incomplet en tant no obra la Proposta d’Acord formulada per aquest grup municipal, tot en base als següents


FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER – El Reglament Orgànic Municipal estableix en el seus article 73.2 i 78.3 el procediment mitjançant el qual es reconeix el dret de proposar una Proposta d’Acord a l’ordre del dia del Ple de la corporació .

SEGON - El Decret Llei 2/2003 Llei municipal i de regim local de Catalunya, en el seu art. 106 planteja el procediment de proposta de resolució que s’ha incorporat al ROM de l’Ajuntament de Girona. En termes concrets estableix:
106.1 Los grupos o un mínimo de tres miembros de la corporación pueden presentar al pleno propuestas de resolución para debate y votación. En el caso de que no se hayan constituido grupos, este derecho corresponde a todos los concejales, individualmente.
106.2 Tienen que incluirse en el orden del día las propuestas presentadas antes de la convocatoria del pleno. Si la propuesta se presenta después, sólo puede procederse al debate y la votación mediante acuerdo previo del pleno que aprecie la urgencia, adoptado por mayoría absoluta


TERCER - Segons el que estableix la llei 39/2015 de procediment comú de les administracions públiques, en l’article 47.1.a, estem davant d’un acte nul de ple dret en tant és un acte que lesiona els drets i les llibertats d’empara constitucional (art. 23.2 CE).


En funció d’això i fent valer el que disposa l’article 106.1 de la llei 39/2015 es demana que es declari nul l’ordre del dia notificat mitjançant decret de convocatòria a ple en funció de tenir –el decret de convocatòria- caràcter definitiu i no ser passible de recórrer.


QUART - Per tots aquests motius, demanem la nul·litat del punt corresponent a l’ordre del dia que obra a la convocatòria de la sessió del Ple de la corporació del dia 14 de setembre de 2020 de conformitat amb l’article 47.1 a) de la Llei 35/15 de règim jurídic de les administracions públiques perquè s’ha vulnerat el dret fonamental dels regidors sotasignats de participar en condicions d’igualtat en els assumptes i afers públics de la Corporació local que reconeix i garanteix l’article 23.2 de la Constitució.
Per tot això,


SOL·LICITEM


ÚNIC - Que tingui per presentat aquest escrit i tingui per interposat recurs de reposició contra el decret de convocatòria al Ple de la Corporació de data 14 de setembre de 2020 en el punt relatiu a l’ordre del dia, notificat a aquesta part en data 08 de setembre de 2020. Tot això fonamentat en els paràgrafs precedents i en termes concrets per constituir un expedient que està incomplert en tant no obra la Proposta d’Acord sol·licitada per aquest grup municipal. En funció d’això es sol·licita en conseqüència que es declari la seva nul·litat de ple dret i es deixi sense efecte l’ordre del dia, d’acord amb l’article 47.1.a) de la Llei 35/15 de règim jurídic de les administracions públiques, i procedeixi a publicar un nou ordre del dia que inclogui la Proposta d’Acord presentada en data 23 de juny de 2020 de conformitat amb el procediment legalment establert i amb totes les garanties per a tots els regidors per la participació política en condicions d’igualtat.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid