Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#coranaciao
El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària a la petició d’Òmnium Cultural sobre Joan Carles I

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, assegura que “un cop més s’haurà d’aclarir a Europa allò que els poders de l’Estat espanyol intenten amagar”

23/09/2020 Política

El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària a la petició d’Òmnium Cultural perquè es bloquegin tots els fons del rei emèrit Joan Carles I sospitosos de tenir un origen il·lícit. Serà així, després que el diputat del grup socialista Christian Dandrès hagi presentat aquesta setmana una sèrie de preguntes a l’Assemblea Federal de Suïssa, demanant al Consell Federal helvètic una resposta amb caràcter oficial i en seu parlamentària sobre la situació del Borbó, actualment fugit als Emirats Àrabs Units. A la petició de Dandrès s’hi han sumat 20 diputats més del Partit Socialista, però també del Partit Ecologista i del Partit Suís del Treball, entre els quals Pierre-Yves Maillard, Delphine Klopfenstein Broggini, Nicolas Walder o Denis de la Reusille. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha remarcat que “ara ja no és només Òmnium Cultural, sinó tres partits polítics de Suïssa que consideren prioritari investigar la corrupció del Borbó”. “Un cop més s’haurà d’aclarir a Europa allò que els poders de l’Estat espanyol intenten amagar”, ha assegurat, i ha dit: “No tenim cap dubte que tant la justícia com el govern de Suïssa donaran compliment als seus compromisos internacionals en la lluita contra la corrupció”. 

Les preguntes del diputat fan referència explícita a la petició que ja va fer Òmnium al govern d’aquest país perquè es bloquegin els fons del monarca i, per tant, s’apliqués la pròpia llei suïssa que ho permet. En aquest sentit, el grup socialista qüestiona el govern sobre si és compatible “l’aparent inacció de les autoritats federals amb els compromisos internacionals de Suïssa en la lluita contra la corrupció”, i el fet que el rei emèrit, que llavors ostentava el càrrec de cap d’Estat a Espanya, hagi fet ús d’estructures financeres opaques amb els bancs suïssos per rebre desenes de milions de dòlars d’origen presumptament il·lícit. També pregunta “quines mesures han pres les autoritats federals per determinar l’origen d’aquests fons”. A més, i tenint en compte la recent fugida del rei emèrit de l’Estat espanyol a un país sense acord d’assistència mútua ni d’extradició amb Suïssa, el diputat pregunta si “el Consell Federal suís té ara la intenció de reconsiderar la situació i congelar finalment aquests fons”, i interpel·la el govern helvètic sobre si s’està portant a terme cap procés administratiu relacionat amb possibles infraccions fiscals. 

Ara el govern suís haurà de donar resposta per escrit a les preguntes, a la següent sessió de l’Assemblea Federal de Suïssa. El grup socialista de Suïssa és el segon grup més nombrós del Parlament d’aquest país i qui ostenta la presidència de l’executiu, amb Simonetta Sommaruga al capdavant. 

Joan Carles I, que el passat mes d’agost va fugir als Emirats Àrabs Units, està actualment investigat tant per la Fiscalia helvètica com l’espanyola. En el cas suís, el fiscal Yves Bertossa investiga si Joan Carles I hauria amagat a Suïssa una fortuna de 100 milions de dòlars l’any 2008, i si aquests diners són un regal del rei Abdul·lah de l’Aràbia Saudita pel projecte de l’AVE a la Meca. Òmnium Cultural també ha interposat contra el Borbó una querella criminal pels presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals davant del Tribunal Suprem, que continua pendent d’admissió a tràmit.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid