Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1988- Mor a Moscú l'espia del KGB África de las Heras

Mor a Moscú l'espia del KGB África de las Heras

08/03/1988 Tal dia com avui

África de las Heras Gavilán (Ceuta, 27 d'abril de 1909 – Moscou, 8 de març de 1988) va ser una militant comunista nacionalitzada soviètica i una destacada espia del KGB el nom del qual en clau era Patria si bé va adoptar diversos noms. Va néixer a Ceuta en una família acomodada. Es traslladà a Madrid i al 1930 apareix militant i participant activament en el Partit Comunista d'Espanya. Quatre anys més tard participa activament a la Revolució d'octubre de 1934 en Astúries. L'any 1936 s'integra en les Joventuts Socialistes Unificades catalanes i un any més tard comanda una de les patrulles ciutadanes de Barcelona amb seu en el club nàutic de la ciutat. 

Després de començar a treballar pel NKVD (antecedent del KGB) entaula relació amb l'equip de Trotski, i aconsegueix infiltrar-se i convertir-se en la seva secretària a Mèxic. Una vegada a Mèxic es dedica a passar informació a la NKVD; d'aquesta forma ajuda Ramon Mercader a organitzar l'assassinat de Trotski per ordre de Stalin. 

L'any 1941 arriba a l'URSS procedent de Mèxic. Estudia primer infermeria i més tard radiotelegrafia, i fou nomenada responsable de radiotransmisions.  L'any 1946 s'instal·la a París provinent de Berlín amb l'àlies de María Luisa de las Heras (aquest canvi de nom i ciutat es produeix després que la CIA filtrés informació sobre ella en un article publicat al magazine New Yorker amb la seva fotografia i nom real citant-la com espia d'Stalin a Berlín).

A París coneix a l'escriptor uruguaià Felisberto Hernández, amb qui es va casar. En 1947 es trasllada a Espanya, i l'any següent és enviada a Uruguai. En la seva etapa sud-americana realitza nombroses missions, servint a més d'enllaç entre els diferents espies i la seu central a Moscou. Es creu que ella va ser qui va transmetre al KGB (creat al 1954) la informació de la invasió americana de Bahía de Cochinos.

Mor en Moscou el 8 de març de 1988 per problemes cardíacs, i és enterrada amb honors militars al cementiri moscovita de Kuntsevskoje, en la làpida del qual apareix la paraula Patria escrita en castellà juntament amb el text "Coronel Àfrica de las Heras, 1909-1988" en rus.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid