Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1966- L'espia del KGB George Blake s'escapa d'una presó britànica

L'espia del KGB George Blake s'escapa d'una presó britànica

22/10/1966 Tal dia com avui

El 22 d'octubre de 1966, cinc anys després del seu empresonament a la presó britànica de Wormwood Scrubs, l'espia del KGB George Blake va escapar amb l'ajuda de tres homes que havia conegut a la presó: l'iralndès Sean Bourke (acusat d'enviar un paquet bomba a un policia) i dos activistes antinuclears, Michael Randle i Pat Pottle. Els seus motius per ajudar a Blake a escapar van ser la seva creença que la sentència de 42 anys de presó a la que estava condemnat era "inhumana".

Bourke (que l'any 1966 ja havia estat alliberat) li havia passat de contraban un walkie-talkie a Blake per comunicar-se amb ell mentre era a la presó. El 22 d'octubre de 1966, Blake va trencar una finestra del passadís on es trobava la seva cel·la. Després, entre les 6 i les 7 pm, mentre la majoria dels altres reclusos i guàrdies eren a la projecció setmanal de pel·lícules, Blake va grimpar per la finestra, va lliscar per un porxo i es va dirigir al mur perimetral. Allà, Bourke va llançar una escala de corda sobre la paret. Blake després la va usar per enfilar-se per la paret i un cop estaren fora de la presó es van dirigir a una casa segura.

Durant la fugida, Blake es va fracturar el canell saltant des del mur perimetral, però a part d'això, tot va sortir segons el planejat. Després Blake va passar diversos dies movent-se entre les cases dels amics de Randle i Pottle; després d'això, Blake i Bourke es van mudar amb Pottle i es van quedar amb ell mentre es preparaven per passar per la frontera. Van passar de contraban a Blake a través del Canal de la Mànega en una caravana, després van creuar el nord d'Europa i Alemanya Occidental fins a la cruïlla fronterera de Helmstedt-Marienborn. Havent creuat la frontera sense incidents, es va reunir amb els seus contactes a Alemanya Oriental i va completar la seva fugida fins a la Unió Soviètica on va rebre l'ordre de Lenin.

L'any 2007 Blake va rebre una condecoració del govern rus.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid