Avui s'ha dut a terme la roda de premsa per donar a conèixer la lluita de les veïnes del carrer Ravalet de Vilassar de Dalt, sis famílies que des del maig passat pateixen la incertesa de no saber què passarà amb les seves llars, comprades per un fons d'inversió que pretén enderrocar-les i dur-hi a terme una nova promoció urbanística.
A partir de les 11h, un grup d'una trentena de persones s'han concentrat a la Plaça de la Vila de Vilassar de Dalt, per donar suport a les veïnes que es disposaven a fer pública la seva situació.
Per una banda, la Nora, una jove veïna del carrer, ha llegit les reivindicacions i denúncies de les famílies del Ravalet, d'entre les que destaquen:
-La reclamació de què les cases siguin reconegudes com les seves llars permanents, no cases de pas, donat que hi resideixen des de fa anys i no existeix una alternativa d'habitatge social al poble.
-La reclamació de què les cases siguin reconegudes com les seves llars permanents, no cases de pas, donat que hi resideixen des de fa anys i no existeix una alternativa d'habitatge social al poble.
-La necessitat d'intervenció en les deficiències estructurals que afecten a alguns dels habitatges i estan causant una degradació considerable de les condicions de vida de les veïnes.
-Un procés d'autocrítica i rectificació per part de serveis socials, que respongui a les males praxis i mal tracte amb el que han atès al veïnat del Ravalet fins ara.
D'altra banda, Emma Puig, en tant que portaveu de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme, ha respost les preguntes de la premsa i ha fet un seguit d'aclaracions sobre l'evolució de la situació a partir de què fos pública la convocatòria de roda de premsa. En general, es valora des de la Xarxa que el cop d'efecte mediàtic ha donat ja els seus fruits: l'Ajuntament ha fet pública la seva posició i es va reunir ahir amb les veïnes, comunicant per primera vegada que el fons d'inversió propietari fa patent la seva voluntat de respectar l'any que resta de conveni. Així mateix, ha reconegut la reivindicació d'entrada de la Xarxa: reconèixer que les veïnes del Ravalet estan organitzades i que a partir d'ara són part en el procés de negociació que està en marxa sobre les seves llars.
Així doncs, la portaveu ha assegurat que ara les veïnes poden respirar amb més tranquilitat durant un temps. Tanmateix, sí que han estat crítiques amb les declaracions de l'Ajuntament, des del qual s'assegura que el problema està solucionat. Què passarà quan acabi l'any de conveni? On aniran les famílies, en un context d'un mercat de lloguer inaccessible al poble i la manca absoluta d'habitatge social? La portaveu assegura que la lluita del Ravalet només acaba de començar: aconseguir la permanència estable de les famílies al Ravalet per la via d'un lloguer social és el següent pas, així com actuar davant les situacions d'infrahabitatge actuals en les vivendes.
Des de la Xarxa i les veïnes s'ha emplaçat a l'Ajuntament i a la propietat a trobar-se el més aviat possible per iniciar les negociacions sobre el futur de les cases del Ravalet.