Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
El pres polític basc Xabier Rey mor al penal de Puerto de Santa Maria després de deu anys de presó i aïllament

Xabier Rey Urmeneta, veí del barri iruindarra de Donibane de 38 anys, és l'última víctima mortal de la política carcelària espanyola. Gara s'ha fet ressò de la notícia a partir de l'organització antirepressiva Etxerat que va anunciar anit la seva defunció en el penal de Puerto-III, a més d'1.000 quilòmetres de casa, sense confirmar la causa, encara que s'apunta a un suïcidi. Portava deu anys pres i gran part d'aquest temps, en aïllament.

07/03/2018 Internacional

«Etxerat ha confirmat la mort del pres polític basc Xabier Rey avui a la presó de Puerto-III, a 1.050 quilòmetres d'Euskal Herria». Aquest escarit missatge difós a les 20.30 d'anit feia lamentablement irreversible el rumor estès poc abans i que apuntava al suïcidi d'un pres basc. La informació sobre l'ocorregut a l'hora de tancar aquesta edició de GARA era molt escassa, a l'espera del viatge emprès ja per familiars i advocats cap al penal andalús, però sí són perfectament conegudes i molt rellevants les circumstàncies de captivitat d'aquest jove de Donibane (Iruñea). En els deu anys que ha passat entre reixes sempre ha estat en primer grau, ha patit aïllament i estava en una de les presons més llunyanes possibles, en l'altra punta de la Península.

Segons va recordar Etxerat en la seva nota, Rey va ser detingut en 2008 «i complia condemna en primer grau en aquesta presó andalusa, la qual cosa afegeix encara més les dures condicions de vida que sofreixen els presos bascos. Volem mostrar tot el nostre suport i solidaritat amb la família i reunits de Xabier Rei en aquests moments tan difícils. Etxerat vol reiterar en aquest amarg moment que és més necessari que mai acabar d'una vegada per sempre amb la dispersió i la resta de mesures d'excepció que incrementen la duresa de la pena imposada».

En Puerto-I va morir ja víctima d'un edema pulmonar el elorriarra Arkaitz Bellon fa ara quatre anys. I també molt lluny, a Badajoz, va perdre la vida per un infart fulminant el galdakoztarra Kepa del Clot el passat 31 de juliol. Si es confirma que Rey ha mort víctima d'un suïcidi, seria la primera mort d'aquest tipus des de les d'Igor Angulo en 2006, Joxe Anjel Altzuguren en 2005 i Oihane Errazkin en 2004.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid