Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskera
Un acte recordarà demà el 80è aniversari de la crema de llibres en euskera a Tolosa

Un acte recordarà demà l'aberració feixista de la crema de llibres a la ciutat basca de Tolosa

10/08/2016 Internacional
L'Ajuntament de Tolosa (Guipúscoa) recordarà demà el 80è aniversari de la crema de llibres en euskara per part dels feixistes en aquesta localitat basca.

L'11 d'agost de 1936 els feixiste que acabaven d'ocupar la ciutat de  Tolosa van apilar a la plaça Zaharra llibres de la impremta de Ixaka Lopez Mendizabal, i els van cremar en una foguera. Eren llibres en euskara pertanyents a la biblioteca municipal i de les escoles de Tolosa.

El diari Gara assenyala que a començaments del segle XX el municipi era «el cor del moviment cultural i polític del Euskal pizkundea (Renaixement cultural basc) a favor de la cultura basca i l'euskara».

L'acte de demà per recordar l'aberració feixista de la crema de llibres tindrà lloc a partir de les 11:00 hores al carrer Zerkausia, davant de l'antiga impreta Lopez Mendizabal.

L'Ajuntament ha convidat a la ciutadania a assistir a l'acte amb un llibre i reivindicar així «la resposta donada per aquest poble a l'intent de genocidi cultural realitzat contra la cultura basca, resposta que va suposar el ressorgiment de l'euskara i de la cultura basca».

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid