Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Commemoració de la Diada
Les Festes de la Terra de Formentera tornen a denunciar el turisme massiu

Reivindiquen els valors socials, la terra, la cultura i la llengua

07/08/2016 Cultura

La vintè setena edició de les Festes de la Terra a Formentera s'està celebrant aquest mes d'agost amb concerts contundents, amb reivindicació del folklorisme, un ´correfoc´ de bruixes i dimonis, la participació de poetes "dels països catalans´ i una ´ballada de curt´ que va més enllà del tradicional.

Si alguna cosa defensa a la Comissió de Festes de Santa Maria de Formentera (CFSM) és la llibertat d'expressió per reivindicar els valors socials, la terra, la cultura i la llengua de la illa. La fórmula és expressar-se a través de la paraula, la música, la poesia i el ball. Per això han programat les festes amb una sèrie d'actes contundents i variats que discorren en tres dies; el dijous passat va ser la nit juvenil, divendres li va tocar al folk i ahir va ser és la nit de la poesia.

Cada any, el moment més esperat és el pregó, la lectura del qual està a càrrec de la Comissió de Festes de Santa Maria, i que va tenir lloc durant la mitjanit de divendres. És el moment emocionant que permet fer recompte dels esdeveniments que agiten a la població i al territori de Formentera, alguns permanents i uns altres puntuals, segons informa Diario de Ibiza.

«Ja n'hi ha prou de tunait-tunait, jet-set i pijería», reivindiquen els membres de la comissió en el pregó. «Som persones, no animals, com per anar al moll comercial i així canviar-nos per gent de més capital». El trasllat de l'estació marítima per al tràfic entre les Pitiusas en el port d'Eivissa en la reorganització portuària és només una de les qüestions que van abordar.

Una crítica al nou impost turístic, conegut com a ecotaxa, també va tenir un buit en el pregó, així com el futur incert davant la sequera amb l'expansió de cases de luxe amb piscina.

En el panorama polític va haver-hi esments a tots aquells partits, càrrecs polítics i institucions que han engegat plans que desvirtuen el territori. «Critiquem a tots els partits polítics, tinguin el color que tinguin», expliquen des del comitè organitzador.

Les festes van començar el dijous amb un to molt enèrgic. Al programa de concerts Allsex, el grup formenterés que es va crear fa un any, va obrir interpretant clàssics del heavy, rock i grunge. Li va seguir el trio basc Berri Txarrak, recuperant els seus inicis més metall, fins a arribar a les cançons actuals.

Va tancar la nit el grup valencià Smoking Souls, amb les seves guitarres vibrants. Entre mitjanes va haver-hi una pausa per un correfoc molt intens i multitudinari que va transcórrer amb ordre i expectació. I durant una hora la colla de Bruixes i Dimonis Mals Esperits d´Eivissa va presumir del seu domini de la pirotècnia animant al públic a participar.

Dissabte hi va haver una altra jornada nocturna intensa però més popular amb El Petit de Calç Eril, Quin Delibat! i Els Absentes. A més, es va programar la ballada de curt amb ses colles És Xacoters i És Pastorells. Les festes van finalitzar ahir dissabte amb una trobada de joves poetes d'arreu dels Països Catalans.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid