Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada de Formentera i Eivissa
Crit d'alerta a la massificació i la urbanització de Formentera a les Festes de la Terra

Tot i el seu caràcter festiu, Les Festes de la Terra reivindiquen la catalanitat, el respecte al medi i aprofundeix en altres aspectes socials que afecten l'illa i el seu entorn.

07/08/2015 Política

En el marc de les Festes de Santa Maria, també dites de la Terra, es commemora la conquesta d'Eivissa i Formentera per part de Guillem de Montgrí i Nunó Sanç I de Rosselló el 1235 en de Jaume I. El dia central de les festes és el 5 d'agost, diada de Santa Maria de les Neus, patrona d'Eivissa i Formentera.

A Formentera, des del 1989, un col·lectiu de joves de Formentera, la Comissió Festes Santa Maria, va decidir recuperar la festivitat sota el nom de Festes de la Terra amb l'objectiu de reivindicar la cultura, el respecte al medi i aprofundir en altres aspectes socials que afecten l'illa i el seu entorn. D'aquesta manera, el que havia estat una celebració religiosa al voltant de la patrona d'Eivissa i Formentera es va transfromar en una diada reivindicativa que es reflecteix sobretot en el pregó i també en majoria d'actes que s'allerguen durant tot el mes d'agost.

Pregó

Durant la vigília (el passat dilluns) de la revetlla de Santa Maria, va tenir lloc la lectura del Pregó. El text d'aquest any, llegit a l'escenari de la plaça de Sant Ferran dos membres de la Comissió, ho va englobar tot: protesta per la massificació de la illa, rebuig al turisme de macrofestes «aperitiu», malestar pels problemes per l'escassetat d'aigua i l'excés d'escombraries, denúncia de l'urbanisme desenfrenat i, per descomptat, crítiques a dirigents i grups polítics passats i presents, segons el Diario de Ibiza.

Els primers versos del pregó van dixar clar que Formentera no vol semblar-se a Eivissa quant a nivells d'ocupació i tipus de turisme, recomanant a qui no ho entengui així «Ciao bell i carretera».

També va criticar els abocaments d'aigües fecals al mar, la destrucció de la posidònia pels fondejos irregulars i l'excés de vehicles circulant per la illa. I per frenar la construcció, reclamava que es proposi al Consell d'Entitats convertir el terreny rústic en inedificable, mentre recordava que s'ha construït en zones de l'ANEI no solament en Punta Gavina, sinó «de la Mola a la Savina».

El pregóva continuar rumb a la política insular i autonòmica. Després d'alegrar-se per «el retorn al seu poble del madrileny repeinado» (l'expresident del Govern balear, José Ramón Bauzá) i altres membres de l'anterior govern autonòmic, tornen la seva àcida ploma cap a terrenys més locals i lamenten, amb ironia, la pèrdua del popular José Manuel Alcaraz com a delegat del Govern a Formentera.

Per al partit majoritari en el Consell Insular de Formentera, Gent per Formentera, també hi ha versos, aquesta vegada en forma d'avís: que no es dormin en els llorers, doncs malgrat haver obtingut la majoria en els comicis, «tot té marxa enrere».

Amb protestes per l'escàs ús del català en administracions públiques, com el Consell, la policia i l'hospital, els membres de la Comissió de Festes de Santa Maria posen fi a aquest pregó de 2015, afirmant que «Formentera ha decidit: vol progrés i insularitat».

La Festa

Dimarts passat dia 4, els jocs tradicionals van ocupar la plaça de Sant Ferran des de dos quarts de set de la tarda i fins que tot el poble es va veure desbordat pel torrent de paraules que sortien pels micròfons dels tres grups que van tocar fins a ben avançada la nit: Indulgents, Els Chikos del Blat de moro i Zoo.

També van actuar el grup mallorquí d'ska, Oprimits; Revolta 21, un grup de hardcore del Penedès i Pirat's Sound Sistema, al ritmes de reagge i rap, de Barcelona. Aquest mateix dia, també hi va haver l'actuació dels Dimonis i Bruixes Mals Esperits, d'Eivissa. 

Dimecres va haver-hi més música a Sant Ferran amb Lemon, Projecte Mut i Noel i Lluís Mayans, amb una pausa per a la tradició modernitzada de la ballada de curt, en la qual es prescindeix dels vestits tradicionals per una qüestió de comoditat i estalvi de temps.

També van actuar Els Amics de les Arts. Les festes també comptaran amb les actuacions castelleres de ses Talaies de Formentera i de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia, de Barcelona.

Ovidi i Mònica Terribas

Demà es durà a terme el IX Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans al costat d'una actuació musical a càrrec del poeta David Canella, el guitarrista Borja Penalba i el periodista David Fernàndez que retrà homenatge a Ovidi Montllor.

El 20 d'agost, el Jardí de ses Eres, de Sant Francesc acollirà la xerrada que duu per nom 'El projecte de TV3 als Països Catalans, a càrrec de la periodista i directora de TV3, Mònica Terribas.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid