Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nomenclàtor
La Crida per Lleida-CUP abandona la "la comissió d'experts" que ha de dictaminar sobre els carrers feixistes de la ciutat
09/06/2016 Política

La Crida per Lleida–CUP ha decidit abandonar la “Comissió d’Experts” que havia de dictaminar sobre la implicació que amb el cop d’estat de juliol de 1936 i la dictadura franquista van tenir algunes persones de la ciutat, el nom de les quals consta en el nomenclàtor.

Segons fonts properes a la Crida per Lleida – CUP, la “Comissió d’Experts” simplement remetrà a la Paeria unes referències biogràfiques de les persones relacionades amb el franquisme, sense qüestionar la seva implicació amb el cop d’estat de 1936 i la posterior dictadura, i en cap cas optarà per demanar-ne la retirada, tal com sí han fet altres entitats relacionades amb la memòria històrica.

La Crida per Lleida – CUP entén que aquesta comissió ha resultat totalment inoperant, ja que no ha volgut entrar en el debat de fons sobre la presència als carrers de la ciutat de noms de persones vinculades al franquisme. Aquesta comissió ha dilatat excessivament el que havia d’haver estat un posicionament ferm contra el feixisme, reclamant la retirada immediata de tots aquests noms.

Cal recordar que l’Amical Mauthausen, l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya,i la Comissió de la Dignitat (algunes de les més importants entitats memorialistes del país) van reclamar a la Paeria la retirada immediata dels noms de carrers vinculats al cop d’estat de 1936 i la posterior dictadura, ja que consideren que la seva presencia a la ciutat suposen una anormalitat en un règim democràtic.

Així mateix, la Crida per Lleida – CUP també manifesta que en l’eliminació de la presència del feixisme als carrers, no hi pot haver solucions intermèdies. La recent consulta de Tortosa demostra com la tebiesa en la lluita contra el feixisme fa que l’extrema dreta es reforci i carregui d’arguments, i per tant cal eliminar tots els símbols feixistes de l’espai públic.

A més a més, la Crida per Lleida – CUP anuncia que traslladarà de nou al debat polític i al carrer la demanda d’eliminar aquests carrers, l’existència dels quals és una vergonya en el marc d’una societat democràtica.

Finalment, la Crida per Lleida – CUP insta la Paeria a acatar immediatament la Moció 9/XI del Parlament de Catalunya, sobre la memòria històrica i sobre la presència de simbologia i nomenclatura feixistes a l’espai públic, aprovada pel Parlament el passat 3 de març de 2016, i per la qual es sol·licita a tots els ajuntaments de Catalunya que substitueixin immediatament tots els noms del nomenclàtor municipal relacionats amb personatges o fets lligats al cop d’estat de 1936, el feixisme o la dictadura franquista.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid