Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els aventurers de la revolució

Article de Joaquim Maurín publicat originalment a L'Hora núm.3 (Any II) del 14/1/1931

13/06/2016 El fil roig

En el meu llibre «Los hombres de la dictadura», vaig consagrar el darrer capítol a provar que els republicans eren històricament un dels més ferms sosteniments del règim, i que ells eren, realment, els pitjors enemics de la república. El llibre acabava dient que la república seria conquerida, no per la petita burgesia xerraire, sinó per la classe treballadora.

Els esdeveniments del proppassat mes de desembre han tornat a plantejar, i aquest cop d’una manera aguda, la qüestió. Els republicans han demostrat de nou, que no solament ells són incapaços per imposar la república, sinó que una tal perspectiva els aterroritza. Aquesta és la veritat.

Ells voldrien trobar-se en un moment amb una república acabada de fabricar, sense surts, sense grans convulsions. La classe obrera deuria seguir treballant sense formular exigències, els pagesos continuar suportant la dolça explotació dels nous senyors. Espanya fóra un pais de Xauxa. Hi hauria moixigangues republicanes, himnes a la llibertat, discursos eloqüentissims. Els nous directors se sentirien entusiasmats. Els treballadors un xic menys.

Però aquesta república no és més que un somni d’una nit d’estiu. No cau del cel.

No obstant, al moment en què la classe obrera es disposa a llançar-se a l'acció, llavors els petits capitostos republicans, esparverats, es donen mansament com a bens o fugen de pressa espantats més pel moviment obrer que per les forces del govern.

Aquest aventurisme, aquest intent de canviar les revolucions en pronunciaments, aquest afany d’assaltar la direcció del moviment, si contra els seus desigs aribés a triomfar, tot això cal que s’acabi. Prou ja de petits advocats, de petits metges, de revisteros de toros, forjant conspiracions! Prou ja d’enganyar la classe treballadora! S’ha perdut ja massa temps.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid