Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nuclears
Ecologistes en Acció demana nivell 1 en l'escala INES per l'incident d'Ascó

"estem clarament davant d'un incident de Nivell 1 en l'escala INES, ja que s'ha produït una anomalia que implica la violació dels límits operacionals de la instal·lació"

25/05/2016 Territori

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha qualificat com a Nivell 0 en l'escala INES l'últim incident d'Ascó II (Tarragona), en què es van detectar baixos nivells de bor en l'aigua del vas del reactor. No obstant això, per a Ecologistes en Acció es tracta clarament d'un Nivell 1 en aquesta escala. La reducció respon a la política del CSN d'evitar la comunicació de successos a les centrals nuclears.

El passat dia 23 de maig de 2016, els operaris de la central nuclear d'Ascó II (Tarragona) van detectar un baix nivell d'àcid bòric en l'aigua del vas, durant la recàrrega de combustible. El titular de la central es va veure obligat a interrompre la recàrrega i procedir a borar l'aigua. El CSN va qualificar aquest incident com a nivell 0 en l'escala INES de successos nuclears.

No obstant això, per a Francisco Castejón d'Ecologistes en Acció "estem clarament davant d'un incident de Nivell 1 en l'escala INES, ja que s'ha produït una anomalia que implica la violació dels límits operacionals de la instal·lació", tal com recull el manual d' l'escala. Per Castejón, aquesta baixada de nivell en l'escala respon "a la política del CSN de restar gravetat als incidents a les instal·lacions nuclears per augmentar la percepció pública de seguretat de forma artificiosa".

El bor és un verí neutrònic que s'afegeix a l'aigua dels reactors nuclears per absorbir els neutrons sobrants i mantenir així la reacció sota control. La concentració de bor en l'aigua és, per tant, clau per mantenir el ritme de la reacció i una baixada d'aquella pot provocar un augment descontrolat del ritme d'aquesta.

El canvi de criteris de qualificació dels successos nuclears en l'escala INES va ser contestat pel cap d'Àrea d'Experiència Operativa, la qual cosa li va costar el lloc. El resultat del canvi és que el nombre de successos notificables s'ha dividit per tres, comparant el que portem d'any amb el 2015.

La baixa qualificació com a nivell 0, per tant com fora d'escala, d'aquesta clara anomalia d'Ascó respon a aquesta política i atempta contra la fi de l'escala INES que és justament objectivar la gravetat dels successos nuclears.

El que el succés es qualifiqui com fora d'escala, motiva a més, que no sigui obligada una inspecció reactiva per part dels tècnics del CSN, la qual cosa  disminueix clarament  les exigències de seguretat.

Incident a la central d'Ascó

La central nuclear Ascó II va notificar dilluns passat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), seguint el procediment reglamentari, que durant el control del nivell de concentració d’àcid bòric que es porta a terme en el procés de càrrega de combustible al vas del reactor, s’havia detectat que en una de les mostres dels diferents punts de presa, el valor era lleugerament inferior a l’especificat en les Condicions Límit d’Operació.

El CSN, segons s’estableix en els seus procediments, va informar a través de la seva pàgina web de la recepció de notificació d’aquest succés.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid