Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Periodisme d'investigació
‘Presó i aïllament: la mort de Raquel’ és un dels 12 reportatges de la 6a edició de l’Anuari Mèdia.cat

El Departament de Justícia afirma al reportatge que ha obert una investigació interna sobre el cas i que està analitzant els DERT per “millorar l’eficàcia del tractament”

13/04/2016 Comunicació

El Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans ha presentat una reclamació patrimonial al Departament de Justícia pel suïcidi d’una interna a la presó de Brians. Es tracta de Raquel E. F., una interna d’aquest centre que es va treure la vida l’abril del 2015, després de passar per un Departament Especial de Règim Tancat (DERT) i de denunciar en les seves comunicacions suposats abusos per part de funcionàries de presó. Llegeix el reportatge ‘Presó i aïllament: la mort de Raquel

Irídia, que ha presentat la reclamació en nom de la filla de la difunta, vol que la Generalitat assumeixi “la seva responsabilitat arran del suïcidi de la Raquel” i que l’Administració catalana “enceti un procés de reparació que porti a revisar l’ús dels règims d’aïllament”. Per la seva banda, a preguntes de l’Anuari, el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, afirma que la direcció general té oberta una investigació interna sobre el cas i assegura que s’estan analitzant els DERT “per millorar l’eficàcia del tractament i reduir el temps que un intern estigui en règim tancat”.

Mentre que la legislació penitenciària recull que els interns en règim tancat hi són "com a conseqüència de la seva perillositat extrema o de la seva inadaptació manifesta als règims ordinari i obert", col·lectius en defensa dels drets humans denuncien que, a la pràctica, aquests departaments funcionen com a espais de contenció on es vulneren els drets dels presos.

‘Presó i aïllament: la mort de Raquel’, del periodista Sergi Franch, és un dels 12 reportatges que conformaran la sisena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics. El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha decidit avançar el tema en primícia al web del projecte (www.media.cat/anuari) després d’haver aconseguit els 9.000 euros per finançar l’Anuari mitjançant una campanya de crowdfunding. Aprofitant que la campanya continuarà activa fins dilluns 18 d’abril, el Grup Barnils s’ha proposat un nou objectiu: arribar als 10.500 euros per completar aquest reportatge a l’edició impresa de l’Anuari. La intenció és investigar més casos de presos al Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) i aprofundir en el seu funcionament.

L’Anuari Mèdia.cat complet, amb 12 reportatges d’investigació sobre temes que van passar desapercebuts pels mitjans de comunicació convencionals durant l’any passat, junt amb un calendari de temes silenciats i infografies, es publicarà en format paper i en edició web la primera setmana de juny. Aquest és el sisè any que el Grup Barnils impulsa aquest projecte, que compta amb el suport de la Fundació Catalunya Fons, el Col·legi de Periodistes i sis facultats de Periodisme dels Països Catalans: la Universitat Autònoma de Barcelona, laUniversitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid