Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Els 40 anys d'immersió catalana a La Bressola

En el 40è aniversari s'organitza aquest cap de setmana a Perpinyà el VI Col·loqui de l'Institut Superior de les Llengües de la República Francesa

19/03/2016 Llengua

Un interessant article d'Aleix Renyé a El PuntAvui explica que en el 40è aniversari s'organitza aquest cap de setmana a Perpinyà el VI Col·loqui de l'Institut Superior de les Llengües de la República Francesa. En aquest moment "la demanda creixent de famílies que volen escolaritzar els seus fills en català no pot ser atesa i enguany més de cent alumnes no han pogut ser inscrits als centres immersius."

L'article explica com fa quarant anys set famílies de les comarques catalanes sota administració francesa van decidir que els seus fills havien d'ésser escolaritzats en català:  "Una revolució per a les mentalitats educades en l'escola pública i privada francesa, on el català estava bandejat i, fins i tot, castigat."

El 16 de setembre del 1976 s'obria -mig clandestinament-, la primera Bressola en uns locals cedits per una clínica veterinària als afores de Perpinyà: "Set mainatges i una mestra van iniciar l'ensenyament immersiu en llengua catalana a la Catalunya del Nord."

Passat un any naixia la segona escola de La Bressola a Nyils, la primera que va ser allotjada en un edifici municipal, una antiga escola abandonada per l'ensenyament públic francès. Renyé destaca que "La valenta ajuda de l'Ajuntament va permetre a la segona Bressola millorar les seves condicions materials. Quaranta anys després, són milers els ciutadans nord-catalans que han passat per les aules de les diferents escoles que s'han anat obrint. Actualment són sis centres educatius de pàrvuls i primària a les comarques del Rosselló i el Conflent (Perpinyà, Sant Esteve, el Soler, Nyils i Prada) i un institut de secundària al municipi del Soler, al Riberal del Rosselló. En total són 987 alumnes que estan escolaritzats aquest curs 2015/2016."

Conjunt d'activitats al nord i al sud per celebrar els 40 anys

Aquests darrers mesos s'han celebrat dirents actes per recordar el naixement de l'entitat nord-catalana i  la xarxa d'escoles catalanes a la Catalunya del Nord, amb el lema"Sem Nord, fem Bressola!"

Aquest curs més d'un milers de nois i noies segueixen els seus estudis a les escoles de la Bressola, des de les maternals al col·legi de secundària del Soler. Un realitat educativa que va néixer a Nils, on el 1976, va començar la primera de les escoles de la Bressola.

El llibre "La realitat d'un somni. Trenta anys d'escoles catalanes a la Catalunya del Nord", editat l'any 2007, va analitzar la història de la Bressola quan se celebraven 30 anys de la seva creació. Des del web podeu llegir aquest resum cronològic dels principals fets d'aquests 40 anys.Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid