Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alta Cerdanya
La Bressola de Càldegues tanca per manca de subvencions

La Generalitat de Catalunya ha baixat un 37,5% les subvencions a la xarxa d'escoles nord-catalanes en els darrers dos anys

07/03/2012 Educació
El petit poble nord-català de Càldegues, integrat al municipi de la Guingueta d'Ix, a l'Alta Cerdanya, es quedarà sense escola Bressola a final de curs. El Consell d'administració de la Bressola va prendre aquesta decisió a la reunió de dimarts 28 de febrer després de consultar-ho amb la Junta dels Amics de la Bressola.

Segons explica Aleix Andreu, president de l'Associació d'Amics de la Bressola en un comunicat, s'ha pres aquesta decisió per la "greu situació econòmica generada per la crisi i la consegüent baixada considerable de subvencions i quotes dels ajuntaments i socis adherits a la nostra entitat". Tot això "ens obliga a prendre aquesta decisió tan dura", lamenta Andreu. Es dóna el cas que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha baixat un 37,5% les subvencions a les escoles nord-catalanes en els darrers dos anys, segons ha denunciat aquest dimecres Toni Strubell (SI).

Tot i així, l'Associació d'Amics de la Bressola no perd l'esperança. "Estem convençuts que el fet que la Bressola de Càldegues hagi estat una realitat durant els darrers 11 anys, permetrà que en un futur no molt llunyà neixi una escola catalana transfronterera adaptada a la realitat de l’Alta Cerdanya", ha afirmat Andreu, que ha fet una crida a donar suport a la Bressola.

"Avui més que mai necessitem del vostre suport", manifesta, i convida a assistir a l’assemblea dels Amics de la Bressola que tindrà lloc el proper dia 20 de març a dos quarts de vuit del vespre al Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona. "Entre tots i totes hem de poder continuar fent realitat la Bressola, les escoles catalanes de la Catalunya del Nord", assenyala.

11 anys ensenyant català a Càldegues

Aquesta escola de Càldegues va néixer l'any 2001 amb l'ajut de Jean-Jacques Fortuny, batlle de la Guingueta d'Ix i Càldegues. Tot i que la raó de ser d'aquesta xarxa d'escoles és ensenyar català als infants nord-catalans, el centre de Càldegues és un xic particular, ja que està situat prop de la frontera que separa les dues parts de la Cerdanya.

En aquest sentit, escolaritza infants que provenen tant de l'Alta com la Baixa Cerdanya, fet que ha portat el centre a oferir ensenyament especial de francès pels nens no francòfons. Per aquesta escola això és "un bon exemple d'arrelament o obertura" ja que "permet els nins no francòfons aconseguir el nivell dels mainatges de l'Alta Cerdanya", segons expliquen els responsables del centre.

La Bressola de Càldegues compta amb un bon nombre d'infants que ja parlen català, segons indica el centre, que assegura que això serveix no només per estendre el coneixement de la llengua sinó per trencar fronteres, ja que "no solament permet que la mainada es faci seua la llengua del país sinó que a més obre les portes perquè l'altra part de la comarca no els sigui estranya".

Una escola que ja va estar a punt de tancar

La Bressola de Càldegues va estar a punt de tancar el juny de l'any passat, tal com explica Joan Pere Le Bihan, director general de la xarxa d'escoles La Bressola. "En Joan Ridaura, n'Eva Bertrana, en Gerard Thorent i jo mateix vam pujar amb la intenció d'anunciar al pares el tancament de l'escola". Cinc minuts abans d'arribar va telefonar Miquel Mayol: "Assabentat de la situació, va anunciar que de la seva butxaca afegia 7.000 euros als que ja s'havien trobat. Vaig dir que n'afegia 1.000".

Amb aquesta injecció econòmica -el mínim establert per reconsiderar la clausura-, es va decidir constituir un Consell d'Administració excepcional i presentar als pares la proposta de mantenir l'escola oberta un curs més amb l'objectiu d'aconseguir durant els 12 mesos següents "un suport suficient de les institucions cerdanes que pugui arribar a un finançament perenne". L'acord va agradar a tothom i la Bressola no va tancar, fet que no ha estat possible aquest any.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid