Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
La Comissió Europea investiga Iberpotash per suposades ajudes il·legals de la Generalitat
29/01/2016 Territori
Iberpotash Iberpotash

La Comissió Europea ha anunciat que obrirà una investigació per a determinar si Iberpotash, la companyia que explota les mines de potassi del Bages, es va beneficiar d'ajudes de l'Estat, fet que li podrien haver suposat un avantatge competitiu. L'expedient té el seu origen en una denuncia presentada a la Unió Europea al 2012 i s'afegeix a les que ja té obertes per suposat incompliment de la directiva del marc de l'aigua i de la gestió de recursos miners, segons informa elsetmanari.cat

La investigació de l'executiu es centrarà en dos fets concrets. D'entrada si la Generalitat -tot i que la denuncia es canalitza a través del govern espanyol- va posar una fiança excessivament baixa a la companyia, teninr en compte la directiva sobre recursos de les industries extractives de la UE. I de l'altra, si l'Administració catalana va assumir el cost del recobriment físic d'una de les escombreres on Iberpotash aboca el material rebutjat de les seves activitats subterrànies.

En el primer cas, els experts comunitaris hauran d'aclarir si la garantia financera de dos milions d'euros era massa baixa. I en el segon, si la Generalitat va pagar "íntegrament" els 7,9 milions d'euros que va costar recobrir tota la muntanya de sal per paliar la contaminació del subsol. "Si això es confirmés suposaria una infracció del principi de qui contamina, paga, ja que hauria estat una autoritat pública la que estaria assumint els gastos de neteja en comptes de l'empresa responsable de la contaminació", assenyala un comunicat de premsa de la Comissió Europea.

La competència d'Iberpotash va denunciar davant la Comissió Nacional de Competència i la Unió Europea un cas de dumping ambiental, argumentant que la filial espanyola del grup israelià ICL es beneficiaba de recursos públics per fer competitiva la seva activitat. En aquests dos casos esgrimits, la Unió Europea ha trobat que hi poden haver indicis d'aquest tipus d'ajudes, però n'ha descartat d'altres, com la inversió realitzada per l'Agència Catalana de l'Aigua per reduir l'impacte de la contaminació salina al riu Llobregat.

Aquest procediment que ara s'obre serà molt llarg, ja que es continuarà demanant informació a la Generalitat. Si no s'acaba arxivant la causa, tant el govern espanyol com la Generalitat podrien enfrontar-se a una multa milionària.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid