x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Desenes de milers de persones es manifesten a Bilbo i Baiona per l'alliberament dels presoners bascos

«La dispersió no es pot entendre si no és des de paràmetres de venjança», han remarcat durant l'acte polític al final de la marxa

10/01/2016 Internacional

Ahir a la tarda, desenes de milers de persones es van manifestar pels carrers de Bilbo i Baiona per exigir la llibertat dels presoners bascos i denunciar la política de dispersió que pateixen.

La marxa ha començat a Bilbo en retard, a causa que desenes i desenes d'autobusos estaven col·lapsats en els accessos de la ciutat. Al capdavant de la manifestació anaven algunes de les furgonetes, en les quals els familiars viatgen cada cap de setmana per visitar als seus a diverses presons de l'Estat francès i espanyol. A continuació marxaven els propis familiars en quatre llargues files, mentre rebien els aplaudiments i la calor d'els qui esperaven en les voreres per incorporar-se una vegada passés la pancarta de capçalera.

Durant la manifestació, el parlamentari d'EH Bildu i president d'EA, Pello Urizar ha indicat que les manifestacions de Bilbo i Baiona són «una reclamació en favor dels drets humans de totes les persones, també dels presos i familiars». Per altres motius també eren protagonistes Anna Gabriel i David Fernández, representants de la CUP, després del sorprenent gir dels esdeveniments polítics a Catalunya.

Al final de la marxa, han pres la paraula Xabier Euzkitze i Zuriñe Hidalgo, que han denunciat «el sofriment setmanal de milers de persones» que han de recórrer centenars de quilòmetres per visitar als seus.

També han recordat que quatre anys després del cessament d'ETA segueix havent-hi «coses que no han canviat. La política penitenciària dels estats espanyol i francès segueix sent igual de cruel i macabra». Una política que té «un cost econòmic i humà impossible de mantenir, amb pèrdues d'hores de treball o estudis i el risc d'uns accident que ja s'han cobrat setze morts».

«La dispersió no es pot entendre si no és des de paràmetres de venjança», han remarcat abans d'apel·lar a la ciutadania perquè «prengui la paraula i es planti» per aconseguir la repatriació i l'excarceració dels malalts. L'actuació musical de Xabi Solano ha posat el punt final abans del comiat, amb el desig de no tornar a trobar-se dins de dotze mesos. No almenys en aquesta mateixa tesitura.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid