Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Capgirem Vic organitza un homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes sobre la ciutat

També presenta una moció al ple de la setmana vinent perquè sigui l’Ajuntament qui assumeixi l’acte commemoratiu a partir de l’any vinent

28/01/2016 Drets i Llibertats

Capgirem Vic organitza aquest diumenge un acte d’homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes sobre la ciutat de Vic que hi va haver entre desembre de 1938 i 1939.

És el tercer any consecutiu que l’acte és organitzat per l’esquerra independentista de la ciutat després que l’equip de govern anterior de CiU i ERC es negués en repetides ocasions a l’organització de l’acte de reconeixement cap a aquestes víctimes civils de la barbàrie feixista. D’aquí que en el ple de la setmana vinent Capgirem Vic torni a presentar una altra moció instant a l’Ajuntament a que organitzi anualment l’homenatge coincidint amb l’aniversari dels bombardejos que a la ciutat de Vic van provocar la mort d’un mínim de 17 persones.

L’acte es farà a partir de les 6 de la tarda al carrer del Pare Xifré, al costat del Temple Romà, just al davant de la placa que recorda les víctimes dels bombardejos. Durant l’acte es farà la lectura d’un manifest i hi haurà un recital de poesia i una actuació musical a càrrec d’Armand Ibáñez. Els 12 rapsodes que recitaran poesia durant l’acte són Raquel Santanera, Núria Armengol, Roser Iborra, Jesús Soler, Amadeu Lleopart, Ramon Minoves, David Tona, Cristina Casas, Manel Castromil, Xevi Pujol, K-100 i Carles Dachs. L’acte acabarà amb una ofrena floral i el cant dels Segadors.

Durant la guerra fruit de l’aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser victima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista.

El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les dotze del migdia. Sis avions de la 2a Brigada Hispana van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital pels ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el 20 de gener de 1939, un mes després i en plena ofensiva contra Catalunya. El van dur a terme pilots espanyols de la 3a Esquadra de la 2a Brigada Hispana tripulant 10 avions. El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren.

El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, i fou l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del dia 31 de gener, assetjaven la ciutat. Amb l'ajuda del raid, les forces feixistes van aconseguir entrar a la ciutat la nit de l´1 al 2 de febrer de 1939.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid