Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Internacionalització
El Parlament danès tracta com a actors iguals Catalunya i Espanya

La resolució comuna pactada entre els partits haurà de ser aprovada en votació plenària el proper 19 de maig

13/05/2015 Política

L’ANC Dinamarca ha valorat molt positivament el desenvolupament del debat que s’ha produït al Folketinget (Parlament danès), en el qual han intervingut els portaveus d’afers exteriors de l’àmplia majoria dels partits polítics de la cambra. En paraules del seu portaveu, Carlos Villaró, el debat ha estat “molt positiu i molt interessant, el Parlament danès ha expressat la seva admiració pel poble i la història de Catalunya, i ha proposat que de igual a igual Catalunya i Espanya dialoguin i negociïn una solució democràticament i pacíficament”.

La branca exterior de l’Assemblea va impulsar fa uns mesos l’acció des de Copenhaguen en contacte amb partits polítics del Parlament amb la organització de dues taules rodones de l’ANC al Parlament danès, al juny i al novembre de 2014. El representant de l’ANC ha subratllat que “el que inicialment havia de ser una interpel·lació d’un partit al Ministre d’Afers Exteriors danès es va convertir en un debat que es va allargar 45 minuts amb les intervencions de set dels vuits grups parlamentaris, de tot l’arc, des de l’esquerra a la dreta, l’assumpte ha generat interès per a tots.

En el marc de la sessió 'Dret a la lliure determinació dels pobles', ha fet la interpel·lació inicial el partit Enhedslisten (Aliança Roja i Verda), de la mà del seu diputat Nicolaj Villumsen: “Com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l'àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que vol celebrar un referèndum sobre la independència?”. Com a resposta, el Ministre d’Afers Exteriors danès Martin Liedegaard, ha fet referència a Catalunya de manera molt pedagògica i ha fet una crida a cercar una solució per la via democràtica i pacífica. El diputat  del Socialistisk Folkeparti i exministre d’afers exteriors de Dinamarca Holger K. Nielsen ha expressat la seva admiració per la cultura i el poble de Catalunya i per la resistència durant la Guerra Civil espanyola i dictadura posterior. Al debat també s’ha parlat del model d’Europa que hi haurà probablement d’aquí a uns anys, amb més països, i s’ha fet la comparativa amb el que està passant a Escòcia.

 La resolució comuna es votarà el 19 de maig

Els grups han acordat el text d’una proposta de resolució comuna que el plenari del Parlament danès té previst aprovar en la votació del proper 19 de maig, d’aquí a una setmana. “El parlament danès pren nota de l'explicació del Govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l'opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid”. El text posa de manifest, tal com han expressat els grups parlamentaris, que el diàleg pacífic i democràtic s’ha de dur a terme entre dos actors, d’igual a igual, Catalunya i Espanya.

La campanya de recollida de firmes de suport “Diem sí al dret dels catalans a votar” des de la pàgina danesa skrivunder.net, on s’acullen les peticions de suport a les interpel·lacions parlamentàries ha recollit més de 15.850 firmes de suport d’arreu del món.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid