Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Silenci absolut sobre els vincles de Societat Civil Catalana amb l’extrema dreta
03/03/2015 Hemeroteca
Societat Civil Catalana (SCC) recollia ahir el Premi Ciutadà Europeu 2014 atorgat per l’Europarlament just en el moment de publicar-se d’un reportatge de Nació Digitalon es demostra les vinculacions del seu president, Josep Ramon Bosch, amb la Fundación Francisco Franco i l’exdirigent del Frente Nacional, Blas Piñar.

El reportatge inclou testimonis i informació de la participació de Bosch en un acte de la citada fundació a Gandesa el juliol del 2013 i una captura de pantalla d’un perfil de Facebook on es veu Bosch definint Piñar com “una gran persona” el febrer de l’any passat, només mesos abans de la creació de SCC. Bosch, sempre segons el reportatge, s’ha negat a fer cap comentari sobre aquests fets.

Sorprenentment, la revelació a penes ha tingut impacte en els mitjans catalans. A banda de Nació Digital i algun altre digital de l’òrbita sobiranista, només l’Ara va incloure’n aquesta breu referència. Pràcticament cap altre mitjà català s’ha fet ressò de les acusacions i només Sílvia Heredia li ha preguntat sobre el tema a Miquel Iceta –que ahir va felicitar SCC pel premi- durant una entrevista a Els Matins de TV3. El dirigent socialista es limita a dir que “altres vegades algú ha manipulat comptes de Facebook”, una acusació, però, que el mateix interessat no ha fet.

Pel teletip d’EFE pot saber-se que el tema va preguntar-se a la roda de premsa posterior a la recollida del premi i que, una altra vegada, la qüestió no va ser ni confirmada ni desmentida, sinó que “la vicepresidenta [de SCC, Susana Beltrán] va evitar fer comentaris al respecte. ‘Avui és un dia de la Societat Civil Catalana com a projecte europeu i això és que ha de quedar reflectit’, va postil·lar”. Excepte els mitjans que van reproduir sencer aquest teletip, ningú més s’ha fet ressò d’aquesta informació.

El diari que més importància ha donat a les informacions ha estat El Mundo. Segons el subtítol de la notícia, Bosch hauria qualificat de “mentides” les informacions sobre els seus elogis a Blas Piñar. Però en el text es limita a fer referència a unes piulades del president de SCC on denuncia en genèric “les mentides i manipulacions” dels “mitjans independentistes”.

 

Vincles de SCC amb l’extrema dreta

Aquest no és l’únic vincle de SCC amb l’extrema dreta. El periodista Jordi Borràs fa temps que investiga aquests nexes i n’ha publicat reportatges a Nació Digital, Directa o Crític. Però tot i les dades i testimonis que hi aporta, la infiltració de les idees ultres en un col·lectiu que sovint es presenta com la veu de “l’altra Catalunya” no sembla interessar als grans mitjans.

Una manca de qüestionament que sorprèn si es té en compte amb l’auditoria a la qual s’ha sotmès, per exemple, als dirigents de Podemos i les seves relacions amb Veneçuela i altres països llatinoamericans.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid