Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
En defensa del riu Ter
18/09/2014 Jordi Navarro
Jordi Navarro és geògraf i regidor a Girona per la CUP Jordi Navarro és geògraf i regidor a Girona per la CUP

Per Jordi Navarro, geògraf, militant de la CUP i regidor a l'Ajuntament de Girona

A mesura que passa el temps cada cop em sento més allunyat de la política partidista i de baixa volada. Admeto que el joc dialèctic en clau electoral i l'infantilisme polític que impregna les institucions (que són un clar reflex de part de la ciutadania que les sustenta) m'avorreix enormement. Per això mateix penso que el riu Ter, un dels valors més preuats que tenim els gironins i gironines, no ha de ser una penyora electoral. La lluita pel Ter és a llarg termini i cal la implicació de la ciutadania i les institucions per restablir-ne el cabal i continuar millorant la qualitat de les seves aigües, així com el manteniment del seu bosc de ribera i el conjunt de l'ecosistema hídric.

El Ter és un dels nostres trets identitaris més significatius. Imprimeix caràcter al nostre territori i aporta valors culturals, paisatgístics, històrics, ecològics, educatius, econòmics i identitaris. Estic convençut que és la nostra principal font de riquesa i un dels nostres actius més potents i atractius.

Però no ens enganyem, el nostre riu Ter (tota la conca) es troba amenaçat per moltes raons. Jo vull un riu net, un riu amb aigua i un riu amb vida. I malauradament les eines que han de fer això possible no estan garantides a llarg termini. El nostre riu està privatitzat. La distribució en alta (ATLL) va ser venuda a l'empresa privada ACCIONA. La distribució en baixa es troba gestionada per empreses privades amb capital de La Caixa, i ara la Generalitat ha decidit que la fase de depuració també es privatitza.

El famós cànon de l'aigua que paguem els ciutadans per a garantir el funcionament de les depuradores i les instal·lacions de sanejament passarà a mans privades, amb la qual cosa ja no es pot garantir el necessari finançament de l'ACA per a gestionar i actualitzar totes les infraestructures de sanejament del territori català.

El riu Ter ha patit molt al llarg de la història. Les activitats econòmiques (indústria, regadiu, subministrament, hidroelèctrica) l'han eixugat i contaminat fins gairebé convertir-lo en un riu mort. Fa més d'una dècada l'empresari tèxtil Puigneró va ser condemnat a 10 anys de presó per abocaments il·legals de productes contaminats. L'heroica i mítica lluita del GDT (Grup de Defensa del Ter) va aconseguir fruits i mica en mica el Ter va anar recuperant la salut i el cabal però ens hem quedat a mitges.

Avui, nous perills amenacen el Ter i un cop més és necessària la mobilització ciutadana i l'estima pel nostre riu. En aquest sentit faig una crida als ciutadans i ciutadanes de Girona a mobilitzar-se pel Ter, a no deixar en mans d'altri el futur d'aquest riu perquè del seu futur en depèn el nostre, el de tots plegats.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid