Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
L'assaig de la "V" a Sants duplica de llarg la participació a la Cadena Humana del 2013
31/08/2014 Política
Aquest divendres, el carrer de Sants i el carrer de Sant Antoni s'han omplert fins a la seva confluència a la plaça de Sants amb 2.200 persones, d'acord amb la Guàrdia Urbana, a l'assaig de la seva V, un dels actes finals de la Festa Major. El 2013, l'assaig de la cadena humana de la Via Catalana havia aplegat al voltant d'un miler de persones.
L'organització de l'acte, a càrrec de Sants-Montjuïc per la Independència amb Òmnium Cultural de Sants-Montjuïc, ha funcionat puntualment, i la V ha trigat la mitja hora prevista a formar-se. L'acte previ, a la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants, ha estat presentat per l'actriu Laia Feliu. Hi han intervingut Víctor Cucurull, historiador, membre del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana i la Coral Jove de Sant Medir. S'hi ha llegit també el manifest de l'acte, i ha servit per anar concentrant i organitzant els participants. El to de tot l'assaig ha estat festiu, amb gegants, tabalers, cants, un pilar dels Castellers de Sants al vèrtex de la V, aixecat just abans d'enlairar 72 globus, símbol dels 72 dies que falten fins al 9 de novembre, i del Cant dels Segadors.
L'actriu Laia Feliu ha presentat l'acte, amb la lectura d'"Oda en Onze de Setembre", de Joan Brossa, que acaba amb aquesta estrofa, molt aplaudida: "Les resplendors que escriuen la victòria / daran mesura de la nostra història. / Prenem els estris de viure en combat. / L'estel dels ulls i el cel de la bandera, / tot el paisatge, batran la fumera: / fletxes al vent reclamen llibertat!".
Víctor Cucurull, membre del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana, historiador, ha recordat la clarividència de Pau Casals, l'any 1971, quan va sorprendre a tothom explicant davant del Consell de les Nacions Unides que Catalunya va ser la primera de les nacions. també va dir que el poble català ja s'havia reunit en assemblea, el 1027, per decidir lliurement la seva voluntat política en les assemblees de Pau i Treva i que el sindicat remença havia aplegat, el 1448, deu mil persones per defensar la llibertat i abolir els usos feudals. Catalunya ha tingut sempre pensament polític propi i ha estat un poble lliure, ha dit Cucurull, i una gran potència europea durant molts segles. Amb els nostres antecedents històrics, "no ens ha de sorprendre pas l'aparició de l'Assemblea Nacional Catalana, ni la seva capacitat organitzativa, ni la seva radicalitat democràtica, ni la seva voluntat de fer un país millor."

Francesc Mercader, coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, i Elisabeth Pérez Cuscó, en representació d'Òmnium Cultural Sants-Montjuïc, coorganitzadors de l'acte, han llegit el Manifest de la victòria, una traducció de la Declaració de la independència dels Estats Units amb només una adaptació, la substitució dels Estats Units per Catalunya, i de la Corona Anglesa pel Regne d'Espanya. "El text que us llegirem és vell, però no tant com la nostra lluita, que és ben anterior al 1714. Va ser llegit públicament fa 238 anys, 1 mes i 25 dies davant d’uns centenars de persones, en una tarima com aquesta, posada a l’entrada d’una casa de la ciutat de Filadèlfia. L’hem adaptat només en un punt, com veureu de seguida.", ha dit Mercader. La part final del Manifest ha estat interrompuda unes quantes vegades amb aplaudiments.

La formació de la "V"

Les persones assistents a l'acte previ s'han distribuït en nou sectors abans de sortir del punt inicial, la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants. Els nou sectors simulaven els nou trams de què es farà responsable Sants-Montjuïc per la Independència l'Onze de Setembre, i ocupaven 300 metres de recorregut, comptant-hi la volta del vèrtex, amb les següents xifres cada 10 metres (mínim, 48 persones; mitjana, 65; màxim, 80). Calculant a partir de la mitjana, dóna 1.950 persones, les quals, sumant-hi la gent que hi havia a la vorera i a la plaça, fan unes 300 persones. El total de 2.250 és congruent amb la xifra de la Guàrdia Urbana. Com deia col·loquialment el nostre primer tuit un cop finalitzat l'assaig, "Ens hem petat Sants amb l'assaig de la V de l''Assemblea".
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid