Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
L'Aplec del Pi de les Tres Branques serà el més multitudinari dels darrers anys

Així ho ha manifestat a Llibertat.cat, el regidor de serveis i organitzador de l'Aplec, Xavier Raja. Esperen que l'acte d'enguany aplegui vora les tres mil persones.

15/07/2014 Política

Aquest diumenge es celebrarà l'Aplec del Pi de les Tres Branques a l'esplanada de Campllong al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà). Enguany la diada estarà marcada per l’atemptat que va patir el Pi ara fa dos mesos que va deixar-lo sense una de les tres branques. Malgrat tot el regidor de serveis i organitzador de l'Aplec, Xavier Raja, hi espera més assistents que mai. La proximitat de la data del referèndum i l'atemptat que va patir el Pi podem fer que la gent tingui encara més ganes de reivindicar el seu sentiment de país.

Pel que fa a atemptat, Xavier Raja, remarca que es tracta d'un salt qualitatiu evident perquè "una cosa és penjar una bandera i fer quatre pintades i l'altre és mutilar el símbol d'una manera tant cruel".

La reparació del Pi no estarà enllestida per diumenge perquè "es tracta d’una obra d’una complexitat tècnica molt gran". L'Ajuntament de Castellar del Riu confia en què la reparació es doni per acabada a finals d’estiu.

Xavier Raja, assenyala que "la solució que estan tirant endavant és primer de tot restaurar la branca tallada amb una ànima de ferro a l'interior". Seguidament faran un tancat a tot el perímetre del Pi i alhora reforçaran la vigilància que fa un veí de la zona. En principi descarten posar cap sistema d'alarmes o càmeres.

L'ANC aprofitarà la diada per realitzar la primera "V" humana al Berguedà

De cara al proper diumenge, els actes començaran a les 10 del matí amb l'arribada dels Motars per la Independència i del rei infant Jaume I, amb el seu tutor i la cort d’infants, amb l’actuació els Trabucaires de Castellar del Riu i amb la Cercavila dels Geganters d’Espinalbet. Tot seguit, a 2/4 d’11, l’Assemblea Nacional Catalana convidarà a tots els assistents a formar part de la primera V humana del Berguedà. La V, que requereix unes 1.400 persones, tindrà l’emblemàtic arbre com a vèrtex i punt central. D’aquest, en sortiran el dos ramals, que faran 50 metres de llargada cadascun, amb una obertura de 60 graus.

Segons ha explicat a Llibertat.cat el secretari de l’ANC de Berga, Marià Miró, es vol connectar aquesta V amb la mutilació que va patir l’arbre emblema dels Països Catalans el passat mes de maig: "Vam creure que seria una bona acció per dignificar-lo i per lligar la V amb l’acte del Pi, aprofitant que aquest any vindrà molta gent". Per això, ha relatat, una comissió de l’ANC ja s’està encarregant de tallar l’herba del camp i de marcar el terreny. A més, la gran V serà fotografiada pel grup de parapents "Punxat Parapent Club", que realitzarà fotografies aèries. Per tenir més visibilitat, l’ANC també ha demanat que tothom vesteixi samarretes grogues.

El secretari de l’ANC de Berga també ha explicat que aquesta V del Pi anirà en sintonia amb moltes altres V que s’aniran fent arreu dels Països Catalans. Això, sumat als dibuixos d’espelmes que també es van realitzant al territori busca tenir sentit com una crida internacional: "Una crida al món perquè ens ajudin amb la consulta. Per això fem una V de via, de voluntat, de votar i de victòria".

Un plançó per a assemblees i Ajuntaments

Una altra de les novetats de l'ANC aquest proper diumenge serà l'entrega d'un plançó de tres branques a cada una de les ANC territorials i ajuntaments catalans que assisteixin a la Diada del Pi. Segons ha relatat, aquesta idea va sortir d'un jardiner de Berga que va oferir-se i té una gran càrrega simbòlica: "Volem que ho plantin als seus municipis, a algun lloc digne, i que allà es puguin celebrar actes en favor dels Països Catalans i de la unitat de la nació", ha declarat Miró.

Els actes continuaran amb l’actuació dels Castellers de Berga, amb la representació del poema “Lo Pi de les Tres Branques” a càrrec d’Indrets del Record i l’ofrena floral al Pi Vell. Acte seguit, hi hauran els parlaments de diverses personalitats d’arreu dels Països Catalans davant del Pi Vell: Roger Bruch (Catalunya), David Garrido (País Valencià), Jaume Sastre (Illes Balears) i Jaume Marfany (Vicepresident de l'ANC), el Cant dels Segadors i la ballada de Sardanes tradicional. I finalment, just abans del dinar de germanor, el Casal Panxo conduirà l’acte patriòtic i els parlaments davant el Pi Jove. (veure els cartells)

Durant la Diada també es sortejarà la panera de productes de la terra valorada en 150 euros entre la gent que ha participat en el comptador cap a la consulta que hi ha instal·lat a la façana de l’Ajuntament de Berga. En aquest aspecte, Miró ha remarcat que fins que se celebri el sorteig es podran seguir comprant butlletes, i que aquest es farà després dels parlaments.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid