Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
VENEÇUELA-CUBA
La importància de les relacions entre Cuba i Veneçuela

Les relacions entre Veneçuela i Cuba estan al punt de mira de l'oposició  reaccionaria cubana (i veneçolana) que pensen que l'enderrocament del govern de Nicolás Maduro provocarà l'enfonsament de la revolució cubana (i viceversa)

29/03/2014 Internacional

Sembla que la dreta de Veneçuela té una fixació malaltissa amb la influència de Cuba en els assumptes de Veneçuela, especialment amb la presència de metges cubans que van al país sud-americà gràcies a un conveni on Cuba aporta personal qualificat a canvi de rebre petroli veneçolà.

"Estem envaïts pels cubans" cridaven ahir en una manifestació a Caracas alguns metges veneçolans (simpatitzants de l'oposició dretana) que acusaven els metges cubans de "competència deslleial" (els metges cubans atenen gratuïtament malalts que podrien ser possibles clients de les seves consultes privades). A la mateixa manifestació un psiquiatre (Carlos Rasquin, conegut per ser un tertulià de la TV opositora que teoritza sobre violència política ) portava un cartell que deia: "No a la cubanización" i "la mano peluda de Cuba está todas partes". A la manifestació els metges també afirmaven que a les forces armades de Veneçuela s'infiltren agents cubans vestits amb uniformes veneçolans o que van de paisà a les manifestacions per "dirigir la repressió". El psiquiatre Rasquin afirmava de forma una mica paranoica:  "els cubans estan aquí a la manifestació....infiltrats entre nosaltres....vostè pot sentir el seu accent". No tots els veneçolans estan en contra dels milers de metges, dentistes, tècnics i entrenadors esportius que treballen a Veneçuela. Els pobres de Veneçuela lloen la presència cubana, especialment els metges cubans, i valoren disposar d'un servei de salut on se'ls atén professionalment, gratuïtament i amb rapidesa les 24 hores del dia.

L'ajuda cubana no només és present al bàndol bolvarià, la dreta veneçolana també rep ajuda cubana, però dels cubans de Miami. Casualment, també ahir, l'oposició cubana contrarevolucionària de Miami (que també està en contra de l'ajuda mèdica cubana a Veneçuela) va presentar una nova legislació (mitjançant dos senadors de Florida) per autoritzar l'entrega de 15 milions de dòlars a l'oposició dretana veneçolana (fa pocs mesos l'oposició veneçolana ja va rebre 15 milions de dòlars del govern dels Estats Units). Els nous fons pel proper any estan englobats en l'apartat de "drets humans i els programes de la societat civil a Veneçuela".

L'oposició cubana de dretes està molt interessada en fomentar els seus homòlegs a Veneçuela perquè espera que les protestes forçaran el president Maduro a posar fi a l'ajuda veneçolana (fonamentalment petroli) cosa que farà caure Cuba en el caos econòmic. Berta Soler, líder de les Damas de Blanco, (un grup dissident de Cuba finançat pels Estats Units) va dir que recolzava les protestes de l'oposició veneçolana per l'efecte que esdeveniments a Veneçuela tindrien a l'illa caribenya (Les Dames de Blanco sempre han tingut molt en compte la geopolítica de la regió, per això l'anterior líder del grup Laura Pollán va recolzar el cop d'Estat de Micheletti a Hondures). 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid