Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Plataforma per la Llengua
L’Assemblea de Docents de les Illes Balears s’endú el premi Gasull

La Viquipèdia en català, l'edició en llengua catalana de la Wikipedia, la principal enciclopèdia en línia a Internet, i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí i Casanova han estat els altres dos finalistes.

05/02/2014 Educació

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears és el guanyador del premi Martí Gasull a l'exemplaritat en la defensa del català. El guardó es va lliurat ahir en un acte conduït per l'actor Quim Masferrer que va omplir la sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona.

L'Assemblea va rebre un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l'ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres.

En defensa d'una escola pública en català

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears es va crear a principis de 2013 en defensa d'una escola pública en català i, en concret, contra les mesures imposades pel Govern de les Illes, per relegar la llengua catalana en aquest àmbit. De manera democràtica i pacífica, aquesta plataforma ha capitalitzat el descontent d'una societat i ha mobilitzat desenes de milers de persones a les Illes per l'educació en català, un fet que ha propiciat adhesions a la seva lluita procedents d'arreu dels Països Catalans. Iñaki Aicart, en representació de l'Assemblea, rebrà el guardó de mans d'Òscar Escuder, President de la Plataforma per la Llengua.

Més de 4.000 persones participen en l'elecció dels finalistes

Dijous passat es va tancar el termini per votar el guanyador del premi, i més de 4.000 persones hi van participar a través del web. El procés va començar al novembre, i des del principi la Plataforma per la Llengua li ha volgut donar un caire molt participatiu i popular: més de 300 persones van presentar un total de 96 candidatures diferents a guanyar el guardó, de les quals un jurat (composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre) en va seleccionar tres finalistes. El guanyador també s'ha decidit per un procés de vot popular

El premi, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es lliurarà cada any a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana, i, a més d'esperonar l'activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d'un dels seus fundadors i principal impulsor de l'entitat, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia. El guardó vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

La Viquipèdia en català, l'edició en llengua catalana de la Wikipedia, la principal enciclopèdia en línia a Internet, i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí i Casanova han estat els altres dos finalistes.

Martí Gasull i Roig

Va perdre la vida el setembre de 2012 al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l'activisme lingüístic. Ha rebut, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid