Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
La consulta a debat al Parlament arran d'una moció de la CUP-AE

Es demana que la “sigui unívoca, inclogui el concepte d’independència política, permeti només una resposta binària i que emeti un mandat clar”

06/11/2013 Política

Aquest dijous es debatrà al Parlament una moció de la CUP-AE on s'insta a “promoure el referèndum sobre la independència de Catalunya de forma unilateral en el cas que es constati el bloqueig de l’Estat espanyol a deixar votar el poble català per decidir el seu futur".

En la moció també es demana que la pregunta que acordi la Comissió d’Estudi del Dret a Decidir “sigui unívoca, inclogui el concepte d’independència política, permeti només una resposta binària i que emeti un mandat clar”.

El diputat Quim Arrufat (CUP-AE) s'ha refermat avui amb la necessitat de convocar un referèndum sobre la independència amb o sense acord amb l'estat espanyol. En un article publicat a Vilaweb, Arrufat assegura que "és molt més oportú i convenient sumar la comunitat internacional en la defensa de la legitimitat democràtica d’un referèndum, que no en la defensa d’una eventual declaració unilateral d’independència que arribés després d’unes eleccions anticipades". El diputat opina que "per un referèndum prohibit (la comunitat internacional) pot reaccionar fàcilment. Arbitrar, interessar-s’hi, defensar-lo. Per una declaració d’independència, els és força més complicat."

Arrufat també ha valorat el debat sobre el contingut de la pregunta que s'hauria de formular en el referèndum. Pel diputat de l'esquerra independentista el contingut de la pregunta "no és mercadejable entre partits, perquè és la mobilització que l’ha determinada". Per la CUP l’emplaçament públic i social el fa "una mobilització popular sostinguda i multitudinària que pregunta sobre la 'independència de Catalunya'. Ni més ni menys". "La petició d’un referèndum no l’ha fet una mobilització federalista, ni una de més-autonomista" diu Arrufat i conclou que el paper de les institucions en aquest afer "és respectar la pregunta que es deriva de qui ha impulsat la qüestió fins a fer-la central: voleu que Catalunya sigui un estat independent?".

Finalment, Quim Arrufat assegura que tothom sap que "l’estat espanyol no permetrà la consulta". "El dia que el parlament la convoqui, mitjançant el recurs que cregui més oportú, la suspensió o prohibició per part de l’estat serà automàtica" i demana a la Generalitat; "Què farà el govern? A qui obeirà?". El diputat assegura que la CUP pensa que "arribat el xoc, el govern ha de restar fidel al mandat democràtic". "Que disposi urnes i cens. Que habiliti col·legis electorals. Que constitueixi junta electoral. Que es delimitin calendaris i formes de campanya, etc." llavors, assegura Arrufat, serem "a la vista de les cancelleries d’uns quants països i de les institucions internacionals". "La determinació -avançar amb fets irreversibles cap a la consumació d’una aspiració democràtica malgrat les prohibicions- és ja una invitació formal a la comunitat internacional, que ens ha de reconèixer el procés democràtic, la legitimitat democràtica i eventualment la independència" conclou

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid