Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Repic de campanes pel català el 10 de juny: una maniobra de l'Església?

Els promotors han fet una crida als ajuntaments i esglésies de Catalunya perquè s’adhereixin a la campanada que es portarà a terme el proper 10 de juny, a les 7 de la tarda, perquè "els campanars de tot el país repiquin en homenatge als grans defensors de la llengua catalana"

28/05/2013 Llengua

El 10 de juny del 2012 els campanars de 182 esglésies catalanes van repicar durant tres minuts per recordar el 110è aniversari de la mort del poeta mossèn Jacint Verdaguer. Enguany, en plen polèmica per la Llei Wert, aquesta celebració ha pres un caràcter més marcat en defensa del català.

Segons han indicat, a partir "de les 7 de la tarda, seran moltes desenes els campanars que repicaran per honorar la memòria de tots els qui ens han precedit en la defensa de la nostra llengua."

En algunes localitats també es planteja realitzar activitats junt als campanarsLlistat de campanars adherits a la batallada del 10 de juny.

Ja són més de 150 campanars que s'han adherit a aquesta mobilització amb tints místico-religiosos. Entre els quals s'hi han adherit recentment la Catedral de Barcelona, així com les comarques de la Segarra, la Garrotxa i el Bages.

 

Mobilització catòlica?

El fet que el Dia de la Memòria estigui protagontitzat per esglésies ja dóna una pista sobre els impulsors d'aquesta iniciativa. No obstant això, el web del Dia de la Memòria està vinculat i segueix la línia del grup Nació Digital, que promociona aquest esdeveniment. Les notícies sobre aquest iniciativa, però, assenyalen que està promoguda per una "comissió ciutadana" i que compta amb la col·laboració d'Òmnium Cultural (que va promoure l'homenatge a Verdaguer en la celebració de l'any passat).

El Dia de la Memòria ha comptat inicialment amb l'impuls inicial d'esglésies d'Osona -des d'on es va impulsar la idea de fer sonar les campanes-, i el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya.

L'interrogant és fins a quin punt l'Església catòlica aprofitarà aquest esdeveniment per recuperar el protagonisme social perdut, o si bé intentarà aproximar el procés d'independència a cap a les seves posicions. Es tracta de l'enèsim intent de l'església catalana de desvincular-se d'un descrèdit acumulat entre la societat catalana, per qüestions històriques i d'actualitat.

 

L'Església, realment pel català o pel bilingüísme?

Curiosament, gran part de la promoció del Dia de la Memòria realtizada des de mitjans religiosos com Ràdio Estel (Catalunya Cristiana) o Catalunya Religió ha estat feta en llengua espanyola o bé en una versió bilingüe. Una dada que mostra la manca de coherència envers la defensa de la llengua.

Per altra banda, si bé durant els darrers mesos l'Església del Principat ha pres un posicionament oficial en defensa del la immersió lingüísica a l'escola, la realitat en centres concertats catòlics demostra una pràctica allunyada d'aquest posicionament, ja que en moltes escoles i instituts concertats catòlics l'ús vehicular del català és testimonial.

 

Vincular Jacint Verdaguer i la defensa del català

L'objectiu d'aquest acte simultani és que les campanes toquin en diferents indrets del territori en record de Jacint Verdaguer i de tots els defensors de la llengua catalana. Per això el dia escollit ha estat el 10 de juny, dia que s'escau el 111è aniversari de la mort del poeta i mossèn Jacint Verdaguer, primer marginat i posteriorment explotat fins al límit per l'Església catòlica catalana.

També s'ha previst editar 70.000 exemplars d'un fulletó amb poesies de Verdaguer, per ser repartits als alumnes de les escoles de les comarques ons es potarà a terme la iniciativa, així com un punt de llibre i d'altres materials.





Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid