Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Obituari
Mor Hermínia Puigsec, un exemple de la participació de la dona en la resistència

Puigsec va destacar per la seva activitat a la resistència francesa contra els nazis durant la II Guerra Mundial com a agent d’enllaç de l’Estat Major de la III a Brigada, del XIVè Cos de Guerrillers

21/02/2013 Drets i Llibertats

La resistent antifeixista Hermínia Puigsec ha mort a l'edat de 87 anys. Mataronina de naixement, Puigsec va morir el passat 17 de febrer a la ciutat on residia, Vernhòla (Occitània).

Puigsec va destacar per la seva activitat a la resistència francesa contra els nazis durant la II Guerra Mundial com a agent d’enllaç de l’Estat Major de la III a Brigada, del XIVè Cos de Guerrillers.

L’11 de maig del 2009, el president de la República Francesa va concedir a Puigsec la Creu de Cavaller de la Legió d’Honor per la seva activitat en la resistència francesa.

Segons l'historiador Agustí Barrera, membre del Grup d’Historiadors Jaume Compte de Mataró, Puigsec és "un exemple palès de la participació de la dona en la resistència antifeixista, on aconseguí un lloc de combat al costat dels seus companys de lluita". 

L'Ajuntament de Mataró va acceptar el 2 de febrer del 2011 un prec de la CUP per homenatjar la figura de la resistent antifeixista. Un reconeixement que en encara no s’ha dut a terme. La CUP ha traslladat el seu condol per la seva mort i ha insistit en la necessitat de respectar els acords municipals i "preservar i honorar la memòria d'Hermínia Puigsec".

Barrera considera que Mataró, en la figura del seu Ajuntament, "hauria d’homenatjar la dona que va lluitar contra el feixisme europeu, el mateix que, en forma de franquisme, ens imposà una dictadura de 40 anys, de la qual encara ara, en patim les conseqüències". "Recuperant la seva memòria volem retre homenatge a tos els resistents (interiors i exteriors) que, amb la seva lluita i sacrifici, mantingueren viva la nostra dignitat, com a poble i com a treballadors", manifesta.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid