Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ha mort el doctor Moisès Broggi als 104 anys d'edat

Avui ha mort el doctor Moisès Broggi. El metge i reconegut independentista deixa un llegat de llarga trajectòria com a investigador, cirurgià, pacificista i independentista

31/12/2012 Res-pública

Avui ha mort el doctor Moisès Broggi als 104 anys d'edat. Aquest cirurgià de llarga trajectòria, impulsor de la bioètica al nostre país i reconegut independentista havia estat una de les personalitats més presents en els actes d'afirmació independentista dels darrers anys, amb un suport explícit a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Segons informa Vilaweb.cat, el funeral del doctor Broggi serà dimecres a les 10.30 al tanatori de les Corts. S'espera que aquest darrer comiat es convertirà en un acte d'afirmació independentista.

Durant els darrers Broggi ha donat suport a tota mena de moviments cívics i transversals independentistes del país. També havia estat president d'honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i el 2008 va ser guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, en reconeixement a la seva carrera i el seu compromís ètic.

Moisès Broggi va néixer a Barcelona el 18 de maig de 1908 i es va convertir en cirurgià al costat dels germans Trias i Pujol i del doctor Josep Trueta, tot treballant per a la consolidació de la medicina moderna a Catalunya, des de la Universitat Autònoma de Barcelona, als anys trenta del segle XX.

Durant la guerra dels Tres Anys (1936-39), va participar a l'equip quirúrgic de les Brigades Internacionals. Però després de la guerra, amb la dictadura feixista, li van impossibilitar d'exercir cap càrrec com a represàlia per la seva filiació republicana i catalanista. Tot i així, va continuar essent un referent de la cirurgia catalana, primer a l'hospital de Vallcarca i després a l'hospital Clínic de Barcelona.

Dècades després va ser reconegut pels seus estudis en anatomia quirúrgica, per ser un dels principals impulsors de la bioètica a Catalunya, i per les seves innovacions en el camp de la medicina i la cirurgia amb l'estudi del tractament de ferides i fractures i amb l'anestèsia amb respiració controlada.

Broggi i metges d'arreu del món van signar un manifest on denunciaven la desraó i els perills de la carrera armamentística, l'any 1982, raó per la qual aquesta entitat de metges va rebre el Premi Nobel de la Pau, l'any 1985. També va ser fundador de la Societat Internacional de Metges contra la Guerra Nuclear (IPPNW).

Quant al seu compromís política recent, cal destacar que el 2009 es va adherir a Reagrupament, i el 2011 va tancar la llista electoral de la coalició Unitat per Barcelona. En les eleccions espanyoles del 2011 va encapçalar la llista de la coalició d'ERC amb Reagrupament i la plataforma d'independents Catalunya Sí per al Senat a Barcelona.

Valora
Vídeos
TV3 - Els matins - Moisès Broggi, 103 anys de saviesa
TV3 - Els matins - Moisès Broggi, 103 anys de saviesa
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid