Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria independentista
Ha mort en Ramon Rocabayera, veterà lluitador independentista

En Ramon, junt a la seva parella Encarna, sempre ha estat al capdavant de la lluita antirepressiva i la solidaritat internacionalista

20/10/2012 Política

Fa dos dies va morir en Ramon Rocabayera Quina, històric militant independentista.

Havia militat de ben jove al PCE (i), organització on durant la clandestinitat era conegut amb el nom de guerra de “Guti”. Va ser detingut el 9 de maig de 1969 junt amb altres militants d'aquest partit, acusats d'activitats clandestines i tinença d'armes. Va romandre un llarg temps a la presó durant els darrers anys del franquisme.

Durant els primers anys de l'anomenada Transició va continuar la militància al PCE (i), partit que va patir un trencament i que durant els darrers anys setanta va prendre un posicionament independentista i de ruptura, molt identificat amb les lluites anticolonials d'Algèria, el Sàhara i les Canàries. Durant aquests anys va haver de tornar patir diverses detencions.

En Ramon Rocabayera, juntament amb la seva companya Encara, va formar part de diversos comitès de solidaritat amb les nacions oprimides, destacant per la seva activitat de solidaritat amb el poble saharaui, la lluita independentista del País Basc i la lluita antirepressiva. Fruit d'aquest activisme van tirar endavant el Comitè Català de Solidaritat Internacionalista (CCSI) a la segona meitat dels anys vuitanta en endavant.

També va participar en l'Assemblea d'Unitat Popular (AUP) durant els primers anys noranta. Fou també un dels impulsor de la Plataforma de Solidaritat amb Euskal Herria. Posteriorment va ser formar part de la candidatura d'un dels Estat Català a diverses eleccions.

En Ramon, junt amb la seva companya Encarna, sempre s'han destacat per ser al capdavant en la lluita antirepressiva, junt als CSPC, i especialment després de les detencions de l'estiu de 1992 contra independentistes catalans, en què va ser detingut i empresonat el seu gendre. Durant els darrers anys setanta alguns dels seus fills també van patir la tortura i la presó a causa de la seva militància política.

A les xarxes socials la seva mort ha anat seguida de mostres de record i homenatge:Ens ha deixat el "Ramon del Cruma"; un exemple i una excepció, hi ha molt poca gent com ell, que ha lluitat per la independència, el socialisme i l'internacionalisme durant dècades i dècades, contra dictadures i suposades democràcies de tots els colors. Entranyable i guerrer infatigable, el trobarem a faltar.

 

Bon viatge pels guerrers que al seu poble són fidels.
Afavoreixi el déu dels vents,
el velam del seu vaixell.
I malgrat llur vell combat,
tinguin plaer dels cossos més amants.
Omplin xarxes de volguts estels,
plens d'aventures, plens de coneixença.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid