Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El projecte Basset

 

Farà cosa d’any i mig dos amics, mallorquí un i valencià l’altre, van idear un projecte cultural (poètic i musical, amb voluntat d’incidir, també, en món educatiu) que volia ser, alhora, un revulsiu i una eina de reivindicació nacional. L’anomenaren Projecte Basset. Un projecte al servei del redreçament nacional i econòmic de la nació catalana, que molts voldríem veure lliure i relligada políticament per llaços fraterns, autènticament federals.

Mentre anaven creant textos elaborats i inspirades partitures, els dos amics es preocuparen també de fer una xarxa inicial de promotors i col•laboradors que cobrís tot el territori: País Valencià, Illes i Principat. Ara (a mitjan octubre del 2012) compta, a través de les xarxes socials, amb més de deu mil seguidors, un nombre més que notable.

Podeu trobar més informació sobre el Projecte Basset a:

http://projectebasset.blogspot.com

http://corredorbasset.blogspot.com

JOAN BAPTISTA BASSET, l’heroi oblidat

Va tenir, al costat dels més coneguts Villarroel, Moragues o Rafael de Casanova, un paper molt destacat en la Guerra de Successió i en la defensa de Barcelona com a general –el general maulet, li deien- i enginyer militar. El projecte vol, en primera instància, retre-li homenatge i recuperar la memòria d’aquest heroi oblidat.

El general maulet

Fill d’un menestral artesà, escultor i daurador, i d’una mare de família noble, el jove Basset fugí de València en ser acusat d’una mort, a resultes d’un duel. Serví als terços d’Itàlia, per esborrar comptes amb la justícia. Després passà a Alemanya, al servei de l’emperador Leopold, i el 1683 és a la defensa Viena contra els turcs. En campanyes militars a Alemanya i Hongria fa coneixença i amistat amb el príncep Jordi de Hessen-Darmstadt que l’indueix a estudiar enginyeria militar i l’incorpora al seu estat major.

El 1695, Hessen-Darmstadt ve a Catalunya a lluitar contra els invasors francesos i Basset lluita al seu costat. Del 1698 al 1701, mentre el príncep hi fa de Lloctinent Reial, o virrei de Carles III, Basset agafa consciencia de l’ebullició política, econòmica i social dels països de la Corona d’Aragó. Coneix persones com Feliu de la Penya, cervell del partit austriacista i impulsor de la represa econòmica catalana de final del segle XVII.


Aquesta època és clau en la trajectòria personal de Basset que passa de “militar de fortuna” a ser home de “fidelitats”. Fidelitat a la dinastia austriacista, sí, però també a un àmbit territorial i social. Viatja a València on retroba família i parents i connecta amb “els seus”, els menestrals i pagesos valencians que s’autoanomenen “maulets”. Quan el 1701 torna a Viena amb el seu amic i protector el príncep de Hessen-Darmstadt, Basset ja és, a més de militar, un polític.

El 1705 ajuda Hessen-Darmstadt a prendre Gibraltar però rebutja ser-ne governador per anar amb la flota que assetjaria Barcelona. De camí, decideix conquerir la seva València natal i el 17 d’agost de 1705 desembarca a Dènia amb només 16 homes. Al seu voltant s’apleguen dirigents maulets amb la seva gent i la simpatia de la població li és favorable: Dénia li fa una gran rebuda i es lliura a Basset sense combat. Amb l’ajuda de les tropes de cavalleria de Rafael Nebot i Francesc Tàrrega, el general Basset incorpora també València al costat austriacista en un passeig triomfal. Carles III, agraït, el nomenà marqués de Cullera amb funcions de virrei.

De la presó a l’11 de setembre

Encara que ennoblit, Basset segueix pensant i actuant com un maulet. Les intrigues dels nobles austriacistes, enfrontats a Basset per la seva posició favorable a les reclamacions dels maulets, aconsegueixen fer-lo detenir i empresonar amb l’acusació de malversació de fons. Sense judici, és allunyat de València i romandrà presoner a Tortosa i Lleida. Lliure de càrrecs, no recobra la llibertat fins a primers de maig de 1707, després de la derrota d’Almansa. No ha pogut fer res per salvar València.

El juliol de 1713, de tornada a Barcelona, es posa a les ordres de Villarroel com a general de cavalleria però amb els seus coneixements el fan comandant suprem d’artilleria. Instrueix els seus artillers en el tir d’esclat enlairat, que consisteix a fer esclatar a l’aire bombes de metralla, una tècnica molt difícil amb la tecnologia de l’època. Els castells de focs amb què Basset obsequia els borbònics són comentats i lloats en els manuals militars. Durant els durs combats de l’Onze de Setembre dirigeix personalment, fins i tot després de ser ferit, les bateries situades a l’interior de la ciutat i els canons que ha fet instal•lar a la gran barricada del Pla de Palau.

Pres amb engany el 22 de setembre, el porten per mar a Alacant on, amb altres militars catalans carregats de grillons, el fan desfilar davant el Borbó, Felip V. Després el tindran presoner a Hondarribia i més tard a Segòvia , on va morir devers el 1726.

POEMA a BASSET

El projecte ja ha donat, en el vessant cultural, un producte artístic de gran qualitat. Es tracta del Poema a Joan Baptista Basset, una obra poètica i musical, destinada a ser representada en ocasions especials, en tota mena d’escenaris, sales o auditoris i digna de ser inclosa també en actes o programacions culturals de bon nivell.

Narra, per mitjà del llenguatge de la dramatúrgia i la música, els fets més destacats de la vida del general Basset a través d’onze composicions simfòniques, quatre de les quals van acompanyanades dels corresponents textos teatrals i poètics. Aquests són el títols de les onze composicions: L’arribada – Sa lluita – La victòria – València – Barcelona – Vençut i empresonat - La mort – Tristesa – Agermanem-nos - Muixeranga – Himne a Basset. Per conèixer-les més detalladament adreceu-vos a:

http://lletrespoemabasset.blogspot.com/

http://interpretaciopoemabasset.blogspot.com

OBJECTIUS i METODOLOGIA del projecte

El projecte naix amb l’objectiu, primer i principal, d’homenatjar i promoure la figura històrica del general Basset, defensor de les nostres llibertats. Però té, com a forma de relligar el passat amb el present i el futur de la nostra nació, un segon objectiu molt clar: impulsar la realització del futur corredor mediterrani que els promotors del projecte proposem anomenar Corredor Basset. Aquests són els dos grans objectius estratègics.

El projecte busca, a més, altres objectius, importants però subsidiaris, de caràcter més operatiu: fer present el nom de Basset en la toponímia de viles i ciutats, introduir la seva figura històrica al currículum dels centres educatius i als fòrums d’internet , fer difusió del projecte als mitjans informatius locals i comarcals i organitzar aplecs o celebracions anuals d’agermanament entre la gent dels diferents territoris de la nostra nació.

Quant a la metodologia, el grup d’impulsors i promotors, obert a noves incorporacions d’arreu dels Països Catalans, treballem a través de la xarxa i, allà on és factible, per mitjà de comissions locals o comarcals. Estem creant una xarxa d’entitats culturals adherides. Impulsem amb professionals de l’ensenyament l’elaboració de projectes i materials educatius. Fem contactes amb regidors municipals de cultura i festes i més contactes amb premsa, emissores i televisions locals per implantar i estendre el projecte arreu dels Països Catalans.

IMPULSORS i PROMOTORS

Entre el grup inicial d’impulsors del Projecte Basset figuren Vicenç -Salvador Torres Guerola, nascut a Mallorca, músic i autor de les composicions musicals del Poema a Basset; Josep Usó i Manyanós, novel•lista de Vila-real guardonat amb diversos premis de narrativa, és l’autor dels textos poètics; i Carolina Latorre Canet, de la Ribera del Xúquer, filla del ja desaparegut Ismael Latorre, destacat fotògraf documentalista valencià, és fotògrafa i tècnica en audiovisuals i ha recollit també premis notables en aquest camp.

La llista de promotors i col•laboradors, encara en fase d’expansió i creixement, inclou actualment un col•lectiu de 13 persones:

Baltasar Ballarín, de la Ribagorça, col•labora en els nostres blocs a internet. Joan Torres Nalda, director jubilat d’escola pública i antic regidor d’ERC a Olot, és el nostre enllaç a la Garrotxa. Joan Lladó, col•laborador a Palma de Mallorca, és soci de l'Obra Cultural Balear. Empar Olmos, de Paiporta, llicenciada en ciències polítiques per la UAB, és la nostra gestora a la part forana de València. Alejandro Miralles, doctor i professor de matemàtiques a la UJI de Castelló. Joan Carabal, del barri del Cabanyal, és el nostre enllaç a València amb els partits d'esquerres i els sindicats. Damià Torres Latorre, jove estudiant de la Ribera, és el nostre tècnic informàtic. Francesc Olmos, professor d’esports de Benifaió, divulgador del projecte a la comarca de La Ribera. Elvira Grau, d'Alfarb, és requint de la banda del poble. Pepa Garcia, de Bellreguard, és professora de català a València. Jordi Ferrer és nascut a Euskadi i fotògraf de València. Salomé Cubertorer, és col•laboradora del projecte a Almassora. I Alejandro Castillo, és informàtic i viu a Castelló.

El Projecte Basset al TWITTER i al FACEBOOK

Fa poc vam aterrat al Twitter i al Facebook. Ens ha sorprès tenir al Twitter tanta gent -músics, periodistes, polítics partits, entitats...- que estan seguint el Projecte Basset. Des de Nadal passat fins a primers d’octubre d'aquest any ja són més de 10.200 persones al Twitter i 45 al Facebook.

PÀGINES que acompanyen el PROJECTE BASSET al TWITTER:

Vicenç S. Torres Guerola............. (@Vicen76): ......................... 1420 seguidors
Projecte Basset...........................(@ProjecteBasset): .............. 1292 seguidors
Corredor Basset..........................(@CorredorBasset): ............. 1041 seguidors
1707-1714..................................(@1707_1714): .................... 1037 seguidors
Salvem l'Ebre..............................(@SalvemlEbre): ................... 1023 seguidors
País Valencià...............................(@PaisNostre): ..................... 1129 seguidors
Regne de Mallorques..................(@RdeMallorques): ................  957 seguidors
Regne de València......................(@Regne_Valencia): ..............  831 seguidors
Mallorca 1715.............................(@Mallorca1715): ..................  848 seguidors
General Basset...........................(@General_Basset): .............. 704 seguidors (activa sols 7 dies)
Col•lectiu Basset........................(@CollectiuBasset):............................... pàgina interna del grup.

Aquestes són les pàgines que estan al voltant d’un projecte que vol ser de tots i per a tots els que volem fer possible el nostre redreçament nacional i econòmic, el Projecte Basset.

                                                                                             Joan Torres i Nalda, OLOT, mestre jubilat i ex-regidor d’ERC

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid