Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLENGUA
El PEN Internacional demana que s’investiguin els atacs al català

L'entitat considera que "l’àrea lingüística catalana està vivint una progressiva erosió lingüística emparada en una legalitat que imposa una falsa unitat espanyola"

17/09/2012 Llengua

El PEN Internacional va aprovar divendres passat per unanimitat la moció presentada pel PEN Català en el si del 78è Congrés del PEN Internacional, reunit a Gyeongju (Corea del Sud).

La moció denuncia les accions portades a terme per diferents governs de l’Estat espanyol contra la llengua catalana. L’organisme, que sempre ha considerat que la llengua d’una comunitat té un paper molt important en la cohesió social i cultural, com a membre consultiu de l’ONU i la UNESCO, demanarà a aquestes institucions que investiguin "les vulneracions dels drets humans fonamentals" i que actuïn per combatre-les.

L’aprovació de la moció no ha estat difícil pel marc legal que l’empara: l’Estat espanyol, com a membre de la Unió Europea, ha signat tots els acords internacionals sobre llengües. La situació, per tant, "ha de ser condemnada en els fòrums internacionals competents", segons l'entitat.

La denúncia del PEN reconeix la importància del català com a llengua mil·lenària i recorda els atacs que va patir durant la dictadura franquista.

També manifesta que en el context democràtic actual el català està patint diverses agressions: es pretén eliminar l’actual model lingüístic en l’ensenyament escolar, reconegut fins i tot pel Parlament Europeu; la dificultat al País Valencià i a les Illes Balears de viure plenament en català (no tenint ni escola, ni mitjans catalans ni tampoc unes institucions "que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon"); la substitució toponímica a les Illes, etc.

En definitiva, "l’àrea lingüística catalana –de més de deu milions de ciutadans– està vivint des de fa temps, i amb diferents matisos segons el territori, una progressiva erosió lingüística, emparada en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola", afirma.

Podeu veure la resolució clicant aquí.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid