Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Franquisme
Mataró retira la medalla d’or de la ciutat a dues entitats franquistes

Es tracta de les distincions que s'havien atorgat a dues entitats franquistes: el col·lectiu “Ex-combatientes y ex-cautivos de la guerra de liberación” i “Caídos por Dios y por España”.

06/07/2012 Territori
lliurament de la medalla de la ciutat lliurament de la medalla de la ciutat

L'ajuntament de Mataró retirarà dues medalles d'or de la ciutat, després d'haver conegut l'informe del director del Museu de Mataró, Carles Marfà, que donava suport a la petició de retirar-les aprovada pel ple a iniciativa de la CUP.

El regidor independentista, Xavier Safont-Tria, n'ha celebrat l'aprovació perquè considera que era una “taca” per al consistori i per a les entitats i persones que tenen aquesta medalla la compartissin amb aquestes entitats franquistes. Safont-Tria ha recordat que l'estudi conclou que “atempta contra la dignitat d’un ajuntament democràtic mantenir les distincions a entitats de la dictadura”.

Mancats de qualsevol representativitat democràtica

L’informe de l’expedient conclou que quan es va concedir les Medalles d’Or de la Ciutat de Mataró als “excombatientes” (1952) i als ”caídos” (1964) els regidors de l’Ajuntament de llavors estaven mancats de qualsevol representativitat democràtica per haver estat directament nomenats per les autoritats governatives en base a afinitats polítiques i també com a recompensa a serveis prestats o a prestar al règim dictatorial. L’informe considera que els regidors de llavors “no representaven als ciutadans sinó als interessos polítics del règim dictatorial” i que són uns guardons q2ue “cap ajuntament domocràtic mai hauria d’haver concedit per la seva naturalesa sectària i per raons de dignitat democràtica”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid