Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Diputació retira, a petició de la CUP de Lleida, les medalles concedides a Franco

La Diputació de Lleida ha procedit a retirar els dos títols concedits al dictador Franco el 1942 i el 1947, el de president d'honor i la medalla d'or de la província, que li tenia atorgats, tal i com la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Lleida venia exigint els darrers anys. El 18 d’abril del 2007 i el 20 de novembre d’aquest any la CUP va presentar a la Diputació de Lleida una proposta de moció per retirar els títols i les medalla d’or concedides per aquesta administració al dictador Francisco Franco. (Llegiu aquí el comunicat de la CUP celebrant aquesta decisió)

21/12/2008 17:16 Política
Els títols fan referència al de “Presidente Honorario de la Diputación de Lérida” concedit a Franco l’any 1942 quan era president José Maria de Porcioles juntament amb una placa on hi constava “La Excelentísima Diputación de Lérida al Caudillo invicto, padre de la província, mártir de Lérida”,  la banda de la Diputació, la medalla de la Corporació i la “Medalla de Oro de la Província” a Franco. Finalment s’ha produït la seva retirada en el que entenem un acte de justícia històrica.
 
Aquesta petició s’emmarcava en les diferents campanyes endegades per organitzacions i col·lectius com la CGT o l’Assemblea de Joves i continuades per d’altres com la mateixa CUP, i que significà el lliurament de més de 1500 signatures a l’Ajuntament per sol·licitar la retirada dels símbols feixistes, i que ja ha aconseguit a través de la pressió, entre d’altres, l’enderroc del monòlit feixista de la plaça Cervantes i ara el gest de la Diputació. 

 
Entenem de que ara es el moment que l’altra institució de la ciutat, Ajuntament, per higiene democràtica faci un pas mes i retiri la medalla d’or que la Paeria concedí al dictador Franco i substitueixi el nomenclàtor feixista dels nostres carrers, eliminant qualsevol vestigi del feixisme de les nostres institucions i que aquest període de la història, així com els seus còmplices siguin únicament recordats als llibres, escoles, instituts i universitats perquè mai més es repeteixi.

 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid