Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Foc Empordà
Le Monde situa les retallades com una de les causes de l'expansió del foc de l'Empordà

"Ja hi ha dubtes sobre la gestió d'aquest desastre", afirma el rotatiu francès

25/07/2012 Territori

El diari francès Le Monde no té dubtes a l'hora d'assenyalar les retallades de la Generalitat en prevenció d'incendis com una de les causes que han provocat la tràgica expansió del foc de l'Alt Empordà, que durant dies ha avançat sense cap mena de control fins a abraçar un perímetre de 14.000 hectàrees, el pitjor incendi en 20 anys a la comarca.

Tot i les nombroses veus, sobretot de bombers, que han denunciat el perjudici provocat per les polítiques de CiU, al nostre país han estat escassos els mitjans de comunicació que s'han atrevit a assenyalar les retallades del Govern i han fet anàlisis crítiques del que hi ha darrere de les milers d'hectàrees cremades.

Tal com va denunciar la CUP en un comunicat nacional, en el darrer any s'ha retallat un 34% la prevenció d'incendis, un 52% en protecció civil, un 95% en vestuari de bombers, i apunta que fa dos anys que no s'incorporen nous bombers al cos. A més, durant aquest període s'ha retallat en vehicles i combustible, mentre s'han aplicat reduccions de sous i pagues als professionals.

Analitza les causes i dóna veu a especialistes

Un fet que Le Monde sí destaca com a responsable que l'Alt Empordà hagi quedat en blanc i negre. El rotatiu francès afirma que "ja hi ha dubtes sobre la gestió d'aquest desastre". El diari es fa ressò de la denúncia d'un sindicalista que remarca que "els governs de les comunitats autònomes han preferit estalviar recursos, tant humans com materials, per a la campanya de prevenció. Resultat: milers d'hectàrees cremades".

Així mateix, destaca que el comissari europeu per a la cooperació internacional, ajuda humanitària i gestió de crisis, Georgieva, ha demanat a l'estat espanyol que adopti mesures preventives en contra de l'"alta probabilitat" d'incendis. La notícia de Le Monde analitza els incendis importants que hi ha hagut a l'estat espanyol aquesta temporada i consulta experts que alerten de les causes dels focs, com ara l'abandonament dels boscos, el canvi climàtic, l'africanització del clima mediterrani i, també, la reducció dels pressupostos per a la gestió forestal.

En aquest sentit, el rotatiu recull l'escàndol de l'incendi que va calcinar 50.000 hectàrees al País Valencià recordant que el pressupost de la lluita contra incendis va passar de 110 a 95 milions del 2011 al 2012.

"La propagació del foc és bàsicament a causa dels forts vents, però també hi havia una manca de política de prevenció", afirma a Le Monde Francisco Cabezos, gerent de medi ambient en la Federació de serveis públics de CCOO. I el rotatiu afegeix que a la regió, la inversió en maquinària dedicada a la prevenció i extinció d'incendis s'ha reduït de 25,5 a 11,5 milions d'euros entre 2011 i 2012.

Així mateix, subratlla la presència de bombers en les manifestacions contra les retallades.

Valora
Vídeos
Crida desesperada dels Bombers de Catalunya el febrer del 2012 per les retallades del govern de CiU
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid