Operació Garzón, 20 anys
El documental "L'Operació Garzón" s'estrena a Ponent

L'acte organitzat per la CUP va comptar amb molt bona rebuda per part dels assistents, que van recordar aquell estiu de 1992

06/07/2012 Drets i Llibertats

Ahir al vespre prop d'un centenar de persones van assistir a la presentació del documental "Operació Garzón contra l'independentisme català" al Cafè del Teatre de l'Escorxador de Lleida, en un acte organitzat per la CUP d'aquesta ciutat en el que va ser l'estrena del treball a Ponent.

L'acte es va iniciar amb la presentació de Pau Juvillà, membre de la CUP de Lleida que va fer una introducció sobre les detencions del 1992 i va fer un recordatoria de la “imprescindible de la memòria històrica de l'esquerra independentista catalana”. També va recordar els militants independentistes represaliats anteriorment i especialment els de les terres de Ponent.

En nom de Llibertat.cat, impulsora del documental, i també com a encausat, va intervenir Joan Rocamora, que va exposar els objectius del nostre web, entre els quals la informació, el debat i concretament la tasca de recuperació de la memòria històrica del moviment independentista. En aquest sentit va descriure la funció de Llibertat.cat en aquest àmbit, que es plasma a través de les seccions “Tal dia com avui”, “Memòria històrica” i altres, o el fet que en el 5è aniversari Llibertat.cat va editar un calendari en homenatge a diversos lluitadors i lluitadores independentistes que ja no són vius.

El documental, en l'opinió de Rocamora, ha de complir aquesta funció i també la de denunciar l'existència de la tortura i de les lleis especials que la fan possible. Finalment va recordar que el moviment independentista va suportar amb visió i coherència política tota la sotragada repressiva del 92, i que malgrat la derrota inicial va saber capgirar la situació ja que actualment, 20 anys després, “hem desplegat un moviment polític més fort, amb més coratge” -referint-se al projecte de la Unitat Popular- mentre l'Estat va patir un desgast en mostrar el seu vertader “rostre.”

Martí Majoral, en nom d'Alerta Solidària, va destacar la importància d'aquest documental per transmetre la pròpia història de l'Equerra Independentista i la defensa dels drets i llibertats. També va destacar el fet que actualment es viu un clima repressiu que, com el 1992, recorre tots els Països Catalans, tot descrivint les situacions de repressió de la vaga general, els empresonaments i processament de més d'un centenar de vaguistes, així com les mesures de repressió administrativa anunciades recentment contra les persones mobilitzades durant la “Primavera valenciana”.

Majoral va recordar que la tortura i la repressió s'han fet presents posteriorment per perseguir el moviment independentista, i va recordar les detencions i tortures conegudes pel Cas Torà (precisament entre el públic es trobava en Jordi V., detingut i torturat per la policia estatal i autonòmica durant aquelles detencions).

Majoral va exposar una llarga descripció de la repressió que l'Estat i els governs autònoms exerceixen contra els moviments populars i l'Esquerra Independentista. I va enllaçar la ràtzia del 1992 amb el contínum de detencions, multes i presó que s'han repetit durant aquests anys fins al dia d'avui.

L'acte, abans de la projecció, va estar amenitzat per l'actuació musical de la cantautora de Ponent Meritxell Gené, que va dedicar una cançó a Maria-Mercè Marçal (“8 de març”, poema de l'autora) en el dia del 14è aniversari del seu traspàs. Així mateix, també va versionar un tema de l'Ovidi Montllor junt amb altres temes.

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid