Enmig de l'Operació Garzón: El PSC i CiU censuren un programa de ràdio

Article d'opinió de Carles Benítez, militant independentista i membre fundador de Llibertat.cat

05/03/2012 Diari de treball
Les detencions i les tortures sofertes pels detinguts foren ignorades per quasi tots els mitjans de comunicació. 'L'Orquestra', un programa de Catalunya Ràdio, en canvi, en va parlar amb contundència, el dia 10 de juliol de 1992, amb la participació de Jordi Vendrell com a conductor del programa; Josep M. Terricabras, Modest Prats i Josep Murgades [podeu escoltar el programa aquí].

Vendrell s'hi acomiada explicant que l'endemà s'emetria el darrer programa de la temporada, que ja no es va emetre mai. La direcció de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió va decidir tancar-lo d'una manera fulminant a instàncies d'un membre del consell d'administració proposat pel PSC i amb el vistiplau del govern de CiU. La reacció a aquest tancament fou espectacular, amb manifestacions a la porta de l'emissora i actes públics a moltes poblacions, però no va servir perquè 'L'Orquestra' tornés a les ones de Catalunya Ràdio. De fet, fins a la mort, Jordi Vendrell ja no tornà a fer mai més cap programa diari a l'emissora.

Segons Vilaweb, el darrer programa de 'L'Orquestra' no consta als arxius de Catalunya Ràdio, però en ocasió dels cinc anys de la mort d'en Vendrell, va aparèixer una còpia a la pàgina del doctor Miquel Masgrau, que el tenia enregistrat. A partir d'aquí el programa va circular a través de la xarxa.

En aquest programa es poden escoltar coses com "la ràtzia d'en Garzón recorda la pitjor època del franquisme", "I això s'està fent amb els sociates en democràcia", "Una agressió per criminalitzar l'independentisme català", "fets com aquests mereixen una vaga general". Josep M. Terricabras deixa sobre la taula l'aforisme de Joan Fuster: "Durant el franquisme, tots érem víctimes, amb democràcia, tots som culpables".

En aquest darrer programa es parla de les tortures sofertes, es comenta que els guàrdies civils posaven als detinguts la bossa de plàstic i la flassada, i els feien cantar l'himne del Madrid a cops de guia telefònica... Es comenta el cas d'en Dalmau que havia estat ingressat a l'hospital per criticar les declaracions del cap de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, que deia que s'havia autolesionat. A partir d'aquestes declaracions els tertulians del programa recorden titulars de premsa de l'època franquista, com aquell "La policia disparó al aire para disolver la manifestación y murieron dos estudiantes".

També es parla de l'ocupació militar de Banyoles on més de 500 guàrdies civils van de copes per la ciutat amb la pistola sota el braç, i no tant sols això, sinó de com es carreguen els béns públics quan van borratxos. A més a més, remarquen que quan la torxa olímpica es passejava per Espanya hi havia pancartes que deien "No catalanicéis los juegos".

Només em faltava tornar a escoltar el programa per pensar en aquesta frase de Raimon: "Malaguanyat el país que no es pren la gran faena de lluitar contra l'oblit".
Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid