Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pla d'ajust
Tercera onada de retallades a Catalunya

Catalunya no se salva ni de les retallades de la Generalitat ni les del govern espanyol

16/05/2012 Política

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha presentat el seu tercer pla de retallades, o "pla d'ajust obligat", en paraules seves, per estalviar 1.500 milions d'euros i que li han de permetre complir amb l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat.

Un pla d'ajust que es basa en privatitzacions, retallades salarials, acomiadaments, menys subvencions i noves taxes als estudiants i que segons Mas ve obligat pels incompliments del govern espanyol i s'afegeix a les retallades que ja ha aprovat l'Estat. Ina retallada per dues bandes que "pot crear incomoditats", admet Mas.

El president ha anunciat també que en quinze dies convocarà una cimera amb tots els partits per parlar sobre el pacte fiscal, ja que “si el tinguéssim, molts d’aquests problemes amb què es troba Catalunya quedarien resolts”. I avisa l'Estat: "Menys renyar els altres i més fer els deures propis”, tot i que accepta les exigències de Madrid. Tant és així que ell mateix ha admès que si el govern espanyol pagués enguany el deute de 759 milions per infraestructures “la meitat d’aquest pla d’ajustament no l’hauríem de fer”.

Opta doncs per retallar a Catalunya i no enfrontar-se a l'Estat tot i els seus reiterats incompliments. Incompliments que reconeix el mateix Mas, que lamenta que “en plena recessió econòmica estem pagant 1.000 milions d’euros més pel deute acumulat i sense cobrar els deutes de Madrid”.

Abast de la retallada

1. Consolidació de la reducció dels complements salarials dels funcionaris per al 2012, que serà d’un total d’un 5% , un 3% al juny i el 2% restant, al desembre.
2. Reducció de les transferències a empreses públiques.
3. Reducció no lineal de les subvencions que donen els departaments en les convocatòries encara no publicades al Diari Oficial de la Generalitat.
4. Ralentització i reprogramació d’algunes inversions en marxa.
5. Venda de patrimoni públic. El president ha anunciat la possibilitat que algunes autopistes puguin passar a mans privades, així com alguna concessionària d’aigües públiques.
6. Aplicació de les mesures acordades pel govern espanyol en l’àmbit de la salut, l’ensenyament i les universitats. En aquest punt, Artur Mas ha anunciat que pel que fa a la Formació Professional de grau superior, no obligatori, s’introduirà una “matrícula modesta”, és a dir una taxa més per estudiar.

Tot i retallar en sous públics, educació i sanitat, Mas ha dit que no recuperarà l'impost de successions perquè “és un compromís programàtic del Govern de molt alt nivell, dels pocs que vàrem assumir”. 

D'altra banda, Mas ha recordat que l’atenció sanitària entrarà en un “nou ordre” mitjançant el tiquet moderador en la compra dels medicaments. Ho ha justificat així: “Si volem mantenir la qualitat dels nostres serveis bàsics ens cal la corresponsabilització, perquè o entre tots els fem sostenibles o acabarà sent insostenibles”.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. Cremen per primer cop fotografies de la Princesa Leonor
  3. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  4. Sant Jordi era guerrer...
  5. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  6. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid