Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L’Ateneu Vilanoví acollirà la 2a Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans

Més de 100 casals i ateneus populars del conjunt del país estan convocats a una jornada de debats i assemblees amb l’objectiu d’enfortir la coordinació

14/05/2012 Cultura

Aquest dilluns s'ha presentat a l'Ateneu Vilanoví de Vilanova i la Geltrú (Garraf), la segona Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans. L’esdeveniment tindrà lloc el vespre de divendres 18 de maig i durant tota la jornada de dissabte 19 a la Plaça de les Neus, on s’ubicarà també la fira d’entitats socials, que estarà oberta al públic durant tot el dia de dissabte.

La iniciativa de convocar una jornada de trobada i debat del centenar llarg de casals i ateneus dels Països Catalans va sorgir l’any passat del Casal Independentista Can Capablanca de Sabadell, que en va convocar la primera. Coincidint amb el centenari del 2n Congrés d’Ateneus de Catalunya, celebrat a Vilanova i la Geltrú els dies 24 i 25 de maig, l’Ateneu Vilanoví es va oferir a acollir i dinamitzar la segona edició d’aquesta iniciativa. La Trobada servirà també per celebrar el segon aniversari d’aquesta entitat vilanovina, que compta amb un centenar de socis i sòcies, a banda de ser la seu de diversos col·lectius, com l’APMA, la Cooperativa de Consum la Vinagreta, l’Assemblea de Joves de Vilanova, Desperta! i la CUP.

Per a l’ocasió, l’Ateneu Vilanoví ha editat amb la col·laboració del periòdic "l’Accent" una revista especial per a la Trobada, així com cartells i pancartes, per tal de cridar la població vilanovina a participar-hi i aprofitar per explicar què és l’Ateneu Vilanoví i convidar la gent a fer-se’n sòcia i participar-hi. Tal com relaten Carlos de Santiago i Laia Capdet -membres de la Junta de l’Ateneu- a la revista, l’Ateneu Vilanoví vol ser la casa comuna i el punt de trobada dels moviments socials i de la consciència crítica de Vilanova i la Geltrú.

Programa de la 2a Trobada de Casals i Ateneus

El programa de la trobada conté actuacions de teatre i música als vespres, així com nombroses taules de debat, totes obertes al públic, tot a la Plaça de les Neus. Dissabte a la tarda, al Foment Vilanoví, tindrà lloc també una conferència internacional a càrrec d’organitzacions culturals del País Basc, Kurdistan i Itàlia.

Teatre i música

- Divendres 18 a les 21:30, actuacions teatrals a càrrec del vilanoví Massier Laial i de l’actor valencià Xavi Castillo. Xavi Castillo és membre i director de la companyia de teatre Pot de Plom, i és conegut per la censura patida per part de diferents governs del PP a les seves obres que retraten i ridiculitzen la societat política valenciana. Des de fa uns mesos, Levante TV i Vilaweb ofereixen un programa seu, el “Veriueu-ho”.

- Dissabte 19, cap a les 22:00, després de l’Assemblea que clourà els debats de la Trobada, començarà un concert de música rock a càrrec dels “Kòdul”, de Sallent (Bages), i del grup de les Terres de l’Ebre “Xeic!”.

Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic.

Pel que fa als debats, la Trobada n’ha programat quatre per dissabte al matí i tres més a la tarda. Els primers debats, pensats més en clau interna, tractaran sobre assessorament legal de casals i ateneus, solidaritat internacionalista des dels casals i ateneus, les vies de finançament cooperatiu i associatiu dels casals i ateneus, i la coordinació de la programació cultural. Els debats de la tarda, a partir de les 16:30, tractaran d’economia alternativa, de mitjans de comunicació social i contrainformació, i de la incidència política dels casals i ateneus en la nostra societat.

- Més tard, a les 7 de la tarda, tres organitzacions culturals consolidades d’altres països explicaran la seva experiència:

Kafe Antzoki del Païs Basc és el major programador d’espectacles en euskera i ahora la major escola d’ensenyament d’aquesta llengua, amb 14.000 alumnes. La seva seu més coneguda és el Kafe Antzoki de Bilbao.

La Federació d’Entitats Culturals Kurdes a Europa és una basta xarxa de casals culturals que relliguen la diàspora d’aquesta nació sense estat, els kurds, a Europa. Un total de 500 associacions i casals que promouen l’ensenyament del kurd i de la seva reivindicació nacional, i que impulsen i participen en els moviments socials i polítics europeus des de l’esquerra.

ARCI d’Itàlia és la major associació cultural d’Itàlia, amb un milió de socis i sòcies i uns 5.000 centres socials. És l’estructura cultural que el moviment comunista italià va fundar als anys 70 i que ara perviu com a estructura cultural de l’esquerra plural italiana, amb l’objectiu de difondre els valors de progrés, compromís i lluita en la societat italiana.

Commemoració del Centenari del 2n Congrés d’Ateneus i Societats de Cultura de Cataluna, celebrat a Vilanova el 24 i 25 de maig de 1912

L’Ateneu Vilanoví ha impulsat paral·lalement una commemoració d’aquesta efemèride, conjuntament amb entitats culturals històriques de la ciutat. La Unió Vilanovina, el Foment Vilanoví, l’AE Talaia, l’Institut d’Estudis Penedesencs i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, juntament amb l’Ateneu Vilanoví, han programat un cap de setmana (1, 2 i 3 de juny) d’activitats per recordar l’antic Ateneu de Vilanova i el 2n Congrés d’Ateneus. En els propers dies donaran a conèixer el programa d’activitats.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid