Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"O ens rendim, o trenquem i tirem pel dret"
12/02/2012 Entrevistes

Els empresaris Maria Casademunt i Andreu Bartolomé han dit prou de pagar impostos a Espanya

L'empresa Cerveses Ausesken d'Olost de Montse i Xavier Redon també ha dit prou i ho han manifestat públicament, així com els plenaris dels ajuntaments d'Arenys de Munt i Berga. L'Andreu Bartolomé ens comenta en aquesta entevista que diverses empreses els han manifestat que estan decidides a fer el pas però de moment els hi demanen discreció en fer-ho públic.

El proper mes d'abril, Maria Casademunt i Andreu Bartolomé, propietaris del restaurant "Els Cingles de Siurana", a la comarca del Priorat, dipositaran els diners dels impostos a l'Agència Tributària Catalana perquè sigui la Generalitat qui els administri. La seva iniciativa està prenent cos i obrint una escletxa al si de la societat catalana. Tot just han començat les presentacions de la proposta arreu del territori amb una molt bona acollida. El web "Diem Prou!" canalitza la campanya.

En aquesta entrevista, Andreu Bartolomé defensa amb contundència la decisió que han pres ell i la seva dona, Maria Casademunt. També fa una crida als empresaris i autònoms catalans a fer el mateix. L’objectiu: fer palès i denunciar “l’espoli fiscal a què Espanya sotmet Catalunya”, xifrat en “20.000 milions d’euros anuals i que, en els darrers 20 anys, ha significat més de 400.000 milions d’euros”.
 
Penseu que ara és l'hora de dir prou?
Oi tant, portem massa temps predicant al desert. Estem pujant una muntanya, podríem dir que la pugem des de la trancisió, i hem anat guanyant alçada molt poc a poc. I darrerament caminem però fent voltes al cim. Ara ens trobem en una situació que se'ns acaben les provisions, tenim les botes desgastades, estem cansats i comença a haver-hi alguna esllavissada que ens fa perdre alçada, o que com a mínim ens complica la situació. Podem fer dues coses: o ens rendim i ens condemnem a viure a la plana o trenquem i tirem pel dret, directes cap al cim. Nosaltres tenim esperit guanyador, i hem decidit agafar la drecera cap al cim.
"O ens rendim i ens condemnem a viure a la plana o trenquem i tirem pel dret, directes cap al cim"
Quan i com veu prendre la decisió de fer un acte civil d'insubmissió a Espanya ?
Com a ciutadans de Catalunya venim crispats des de la famosa retallada del TC a l'Estatut. Ara fa tres mesos, quan a la passivitat dels nostres governants davant tal delicte, s'hi afegí la situació d'emergència social i econòmica del nostre país, vam decidir fer un acte de justícia, decidint solucionar l'espoli/robatori econòmic d'una manera absolutament democràtica i pacífica: fent insubmissió a l'estat espanyol i ingressant els nostres impostos a l'Agència Tributaria Catalana.
No dubto en cap moment que sigui il·legítim el que heu decidit, però sou conscients que comportarà un risc, i pel que dieu ho assumiu. Tenint en compte això, de quina manera us adreceu al poble català perquè us segueixi en la vostra acció, més enllà del suport moral?
Tens raó, el fet de no cometre cap delicte, en aquest cas no ens allibera del risc. Estem agafant un camí desconegut i ens caldrà intel.ligència i creativitat, però sobretot fermesa.

En aquest sentit, com més siguem menys risc, això és claríssim. Si d'aquí a l'abril poguéssim convèncer tot Catalunya del risc que correm si no actuem ràpidament, i de com ens recuperaríem de ràpid com a país un cop econòmicament independent (en menys de tres anys seríem un dels països més competitius d'Europa, amb una perspectiva de doblar el pib en menys de deu anys...), si ho aconseguíssim, el procés seria tan senzill que no ens en sabríem ni avenir.

Però hi ha poc temps. El que si que de segur hem d'intentar d'aquí a l'abril és que  no quedi cap català que no conegui l'abast de l'estafa que ha patit i pateix Catalunya, les enormes perspectives de futur funcionant amb un Estat Propi, i el gran risc que tenim si no actuem amb rapidesa és que s'està desmuntant per moments l'estat del benestar que tant ens ha costat d'aconseguir!.

Confiem plenament amb la valentia d'aquesta societat catalana forjada amb ciutadans vinguts d'arreu: Andalusia, Extremadura, França, Senegal, Sud Amèrica...A l'abril farem un balanç!
"El fet de no cometre cap delicte, en aquest cas no ens allibera del risc"
Heu dit que darrera de vosaltres no hi ha cap organització política i que la vostra decisió va més enllà de l'independentisme, però qui hi ha al darrera de la plataforma "Diem Prou"? I com s'organitza?
Darrere, vaja, al costat nostre hi ha Catalunya. Tots aquells qui viuen i traballen a Catalunya, independetment del que parlin a casa seva. Diemprou!, és un crit. És un crit que vol posar en alerta Catalunya. En això hi som tots implicats. Ara cal veure qui ajuda en favor de Catalunya i amb quin grau d'intensitat ho fa.

Dit això, la Maria i jo vam demanar ajut a quatre persones, que ara s'ha ampliat a 7 comptant els informàtics. Persones de diferents procedències, sis de les quals fa 1 mes no coneixíem de res. Aquest grup de treball és la punta d'un iceberg que s'està fent per moments gegant gràcies a entitats, agrupacions, sindicats, col.lectius, persones privades... També cal dir que ja hem trobat una feinada feta per entitats com Centre Català de Negocis (CCN), l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), que encara treballem colze a colze en el mateix sentit.
"Diemprou!, és un crit. És un crit que vol posar en alerta Catalunya. En això hi som tots implicats"
Compteu amb un col·lectiu de juristes o professionals que us assessorin?
Sí, hem contactat amb molts! De fet ara per ara hi ha poc a dir, doncs això que fem és un acte que en qualsevol país seria el més normal: treballar, pagar i pagar al teu país.

Això sí, anirà bé tenir aquest col.lectiu per anar salvant els possibles obstacles dels quals en parlèvem abans
Al dia d'avui, l'empresa Cerveses Ausesken també ha decidit seguir el mateix camí que vosaltres i la CUP ha proposat a Berga que l'Ajuntament deixi de pagar impostos a l'Estat i els pagui a Catalunya, s'està obrint una escletxa. Com ho veieu?
Oi tant si s'està obrint. Aquestes cerveses d'Olost, en Xavi, és un patriota valent i que ha decidit fer-ho públic. Abans que aquesta, ja teníem una quinzena d'empreses interessades a fer el mateix però no ho havien fet públic. En aquest sentit, nosaltres de moment, a totes les empreses que s'estan posant en contacte, siguin grans o petites els demanem prudència i discreció. Forma part de l'estratègia.

Això de Berga i Arenys de Munt és un bon símptoma!
"A totes les empreses que s'estan posant en contacte, siguin grans o petites els demanem prudència i discreció. Forma part de l'estratègia"
El govern diu que respecta la vostra decisió, però no us dóna suport. Us han fet arribar algun missatge directament? Què en penseu?
A data d'avui no.

Pensem que estem fent la feina que hauria de fer el govern, que per això els paguem! Esperem que el més ràpidament possible s'adonin de per on van els trets i actuin en favor de Catalunya.
El president Artur Mas ha contestat personalment a les vostres cartes?
Ho estem esperant. De moment, però veiem un President que cada cop ens costa més mantenir-li la confiança.

La visita a Madrid, pròpia d'una relació de vassallatge, no és digne d'un President de Catalunya. La comparació que va fer amb la pagesia, dient que a Madrid havia anat a llaurar, sembrar i ara calia esperar que plogués, va ser una greu ofensa al sector.

No coneixem cap pagès que any rere any planti en un pedregar, sense analitzar la terra, sense tenir garantia de poder regar i sense poder controlar ni quan collirà, ni com, ni a quin preu. Tant de bò a Madrid hi hagués anat un pagès de veritat!

Cada cop ens costa més confiar en el Molt Honorable Senyor Artur Mas per emprendre els mesos que cal afrontar al nostre país.
"La visita a Madrid, propia d'una relació de vassallatge, no és digne d'un President de Catalunya"
Ara bé, l'expresident Jordi Pujol us va donar suport públicament a través de TV3, fins i tot va dir que hi hauria més iniciatives en aquesta línia. Com veieu aquesta presa de posició?
Doncs està claríssim! Llàstima que això, el President Pujol no ho hagués dit fa 20 anys! Però més val tard que mai.

Pensem que no hi ha una persona més ben posicionada que ell per a convèncer al Govern que ARA TOCA! Si no ho aconsegueix, amb la influència que té dins la federació, haurem de pensar que és una nova estratègia de CIU de l'estil "poli bo i poli dolent".

 
La vostra acció es materialitza pagant els impostos directament a l'Agència Tributària Catalana. Com a empresa sembla que és molt clar, però un simple assalariat com ho pot fer?
Els assalariats ho tenen més complicat doncs tot és automàtic i a la renda normalment els surt a tornar, o sigui que la seva insubmissió encara els perjudicaria. Ara però, davant la insistència que mostren funcionaris i assalariats en voler fer quelcom més que donar suport, l'equip de juristes sembla que ha trobat una manera per fer-ho de cara al juny. De moment a tots aquests els demanem el màxim suport en aquesta tasca de Despertar Catalunya!
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid