Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Boicot als premis Ciutat de Palma

Escriptors i entitats contraprogramen una gala alternativa per protestar contra la introducció del castellà al concurs

04/01/2012 Llengua
Escriptors catalans de les Illes Balears s'han proposat fer boicot als premis Ciutat de Palma i organitzar una gala alternativa en protesta per la decisió de l'Ajuntament de Palma d'introduir el castellà a la convocatòria dels guardons.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català ha organitzat, amb la col·laboració de l'Obra Cultural Balear (OCB), la celebració d'una lectura reivindicativa de textos literaris que se celebrarà el 20 de gener, dia de Sant Sebastià, i estarà oberta a la participació de tots els escriptors "que vulgueu reiterar, amb la seva presència i amb les seves paraules, el rebuig a les agressions de què són objecte la llengua, la cultura i la literatura catalanes a Palma, i en general, a les Illes", segons explica l'AELC.

La gala reivindicativa tindrà lloc a Can Alcover-Espai de Cultura el 20 de gener al vespre, que és el dia en què tradicionalment es lliuren els guardons. Tot i que l'horari està pendent de concretar, s'intentarà que coincideixi amb el lliurament de premis. Les tres entitats pretenen que la trobada reuneixi tants escriptors com sigui possible perquè sigui "literària i reivindicativa, que exalti la paraula escrita i que reclami la dignitat de l'ofici d'escriure en català en un context en què no s'ha assolit, ni de bon tros, la plena normalització".

Per participar a l'acte només cal enviar un correu electrònic a alec@escriptors.cat abans del dia 18.

350 escriptors i entitats en contra


l'ALEC i PEN Català ja van impulsar un manifest en defensa del prestigi dels Premis Ciutat de Palma i contra la decisió de l’Ajuntament de la ciutat que va reunir més de 350 adhesions d'autors i entitats que ha expressat, d’aquesta manera, la defensa de la nostra identitat i de la nostra literatura.

El manifest, titulat "Pel prestigi dels premis Ciutat de Palma: cap pas enrere" recorda que els premis literaris, creats per l’Ajuntament de la ciutat l’any 1955, s’han dedicat des del 1979 a reconèixer obres de creació literària en llengua catalana i en aquest sentit considera "inadmissible" la convocatòria d’uns guardons bilingües, en una decisió que segons afirmen ha estat presa de manera unilateral i sense ni tan sols consultar i escoltar els autors.

Per tot plegat creuen que aquesta decisió "representa una involució de caràcter cultural injustificable i arbitrària que només pot comportar desprestigi i desafecció" i manifesten que l'obligació dels escriptors catalans és "denunciar el menyspreu i la indiferència cap a la llengua pròpia que demostra l’equip de govern de la ciutat de Palma amb mesures com aquesta".

"Cal aturar el procés d’afebliment de la llengua catalana a les nostres illes, així com reconèixer el paper dels escriptors en la construcció d’una identitat cultural", sentencien, i avisen que volen ser tinguts en compte "a l’hora de prendre decisions que puguin afectar o devaluar la consideració social i professional de la nostra literatura".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid