Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
INNOCENTADA DE LLIBERTAT.CAT
La Casa Reial anuncia que el Rei Juan Carlos I donarà un 10% del seu partrimoni a Càritas
28/12/2011 Política

Aquesta ha estat la nostra innocentada per al 2011.

La Casa Reial ha anunciat amb una nota oficial un fet sense precedents. El rei espanyol Juan Carlos I ha pres la decisió de cedir les xifres del 10% i el 2% del seu patrimoni personal a Càritas i altres ONG's solidàries amb les persones més afectades per la crisi.

La nota de la Zarzuela informa que “Su Majestad ha tomado la firmen decisión de aportar un 12% de su valor patrimonial para fines de solidarida y caridad con los españoles más afectados por la crisis.” Concretament, la nota apunta que un 10% es destinarà a Càritas, “una importante muestra de caridad y solidaridad con los españoles más necesitados”. Un 2% restant es distribuiran entre diverses ONG de característiques similars.

Aquesta iniciativa no compta amb antecedents i estaria motivada amb la intenció de superar el descrèdit de la monarquia espanyola arran del “Cas Urdangarin”. La Casa reial, malgrat que ha fet donacions anteriorment a ONG, només s'havia desprès de petites quantitats simbòliques en actes de solidaritat i caritat, un fet assenyalat per algunes veus crítiques que havien destacat la seva gasiveria i la manca de caritat cristiana.

Fa prop de 10 anys el diari anglèls Eurobusiness publicava una informació sobre el patrimoni personal de Juan Carlos I, estimat en 1.790 milions d'euros aleshores. Si el patrimoni reial correspon a aquestes xifres indicades, uns 240 milions d'euros passarien a reforçar les economies de Càrites i altres ONG dedicades a l'atenció de les persones més afectades per la crisi (aturats, persones sense sotre, i en general tots els àmbits públics d'atenció social que ara estan patint les retallades governamentals).

Del total de la fortuna del monarca, 545 milions correspondrien a la seva fortuna personal i la resta a béns familiars, inclosos palaus i terrenys en diferents províncies. La biografia no autoritzada de Patricia Sverlo “Un rei cop per cop” també posava sobre la taula la gran fortuna i les dimensions milionàries dels negocis reials espanyols.


Però les úniques xifres oficials sobre el cost de la Monarquia espanyola són les que recullen els Pressupostos Generals de l'Estat des del primer any complet de Joan Carles I al capdavant de la Prefectura d'Estat, 1976. Des de llavors, la partida destinada a la Casa del Rei s'ha multiplicat i ha superat llargament les xifres de la inflacció.

El 2007, la quantitat assignada se situava en 8.280.000 d'euros, un 3 per cent més que en l'exercici anterior. Però el cost global s'estimava en 25 milions anuals.

Justament avui Vilaweb publica una notícia que exposa que després de trenta-dos anys de completa opacitat, la casa reial espanyola farà pública una part dels seus comptes: concretament, els 8,4 milions d'euros consignats al pressupost estatal d'enguany. Això es farà públic demà dimecres, dia dels Sants Innocents, segons que han avançat els diaris El País i Público. No es detallarà, en canvi, quina és l'aportació que fan a la corona els ministeris d'Interior, Hisenda i Defensa, en concepte de cotxes oficials i seguretat. Aquestes partides continuaran essent un secret.

A aquests 8,4 milions d'euros s'han d'afegir, segons dades del diari Público, 6,2 milions d'euros que aporta Presidència per a pagar els 135 treballadors que hi ha en nòmina a la casa reial i 10 milions de què disposa per a actes, recepcions oficials i gales diverses; a més, Afers Estrangers aporta enguany més de quatre-cents mil euros en quinze viatges oficials. I finalment el ministeri de Presidència també es fa càrrec del maneniment dels bens de patrimoni, és a dir, de palaus i jardins, que costa 34,2 milions.

Valora
Vídeos
MAI MÉS MONARQUIA!
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid