Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Estrena de "Retorn a la terra lliure", joves d’avui pregunten a joves d’ahir

Aquest dijous, a les 19:30h, s’estrena a la Facultat de Comunicació Blanquerna (C/Valldonzella, 23) el documental Retorn a la terra lliure, que en la seva versió de 55 minuts, ha estat coproduït per Televisió de Catalunya. Els autors d’aquest documental van néixer quan aquesta organització armada va començar a actuar. Quan es va dissoldre tenien quinze anys. Ara han volgut conèixer qui eren aquells joves que van decidir canviar la història del país amb l’ús de les armes. Els autors han volgut saber què pensaven els protagonistes llavors i què pensen ara. Joves d’ahir preguntats per joves d’avui. Dues generacions buscant respostes. I les troben, segons la nota de premsa sobre l'estrena. (veure bibliografia comentada)

15/01/2008 13:18 Política
Aquest documental va enllestir-se alhora que una altra peça titulada Terra Lliure, punt final, que TVC va emetre fa uns mesos. Aquell treball va provocar una allau de crítiques, d’articles de premsa i fins i tot una declaració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Una conseqüència d’això va ser que Retorn a la terra lliure ha vist ajornada la seva publicació a TV3. Però ara els seus autors s’hi avancen amb una versió més extensa, de 79 minuts, que sí que incorpora declaracions on els protagonistes parlen del present i del futur, no només del passat.

Retorn a la terra lliure, realitzat pels exalumnes Marc Balfagón, Jordi Sanglas, Marc Parramon i pel professor Oriol Gispert, entrevista en profunditat cinc dels fundadors, ideòlegs i militants més actius d’aquella organització: Carles Sastre, Josep Serra “Cala”, Carles Benítez, Quim Pelegrí i Carles Castellanos. El documental té l’exclusivitat d’entrevistar per primera vegada Quim Pelegrí, que va estar present en dues de les primeres accions en les que dos militants van morir al seu costat.
 

La idea d’aquest projecte es va gestar ara fa sis anys. En el Seminari de Documental de Comunicació Audiovisual de Blanquerna, on Gispert va conèixer Balfagón, Sanglas i Parramón, en aquell moment alumnes en el darrer curs de carrera. Van convenir que la història de Terra Lliure mereixia una mirada acurada. Amb el temps, els ja exalumnes van fer recerca i van acabar entrevistant i coneixent a fons els protagonistes d’aquella organització armada. Durant els anys següents, molt lentament, el projecte es va anar concretant. Finalment, després d’un llarg i complex camí, tres productores (La Lupa Produccions, Mallerich Films Paco Poch i La Quimera Audiovisual ) es van associar per concretar-ne la  producció. 

Per saber-ne més:
El documental sobre Terra Lliure al canal 33: punt de partida. Llibertat.cat 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid