Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultures amenaçades
Declaren el quítxua i l'aimara llengües oficials al Perú a la regió de Puno

Una nova ordenança reclama que introdueixin l'ensenyament de les dues llengües “en tots els nivells educatius” · El 41% de la població de la regió parla quítxua, i el 30%, aimara · L'oficialització d'ambdues llengües està prevista a la Constitució peruana

06/12/2011 Internacional

El govern regional de Puno ha aprovat una ordenança regional segons la qual el quítxua i l'aimara han estat declarats llengües oficials, juntament amb l'espanyol. L'ordenança especifica que les llengües seran oficials en el seu "àmbit geogràfic corresponent" i també "en tot l'àmbit de l'administració pública".

Els parlants de les llengües autòctones formen la majoria dels 1.143.000 habitants de Puno. D'acord amb una projecció de les dades estadístiques oficials, el 41% dels residents parlen quítxua, i el 30%, aimara.

L'ordenança de la regió de Puno segueix l'article 48 de la Constitució peruana, d'acord amb la qual "són idiomes oficials l'espanyol i, en les zones on predominin, també ho són el quítxua, l'aimara i les altres llengües aborígens, segons la llei".

A més a més, l'ordenança demana a les autoritats regionals que introdueixin "progressivament" l'ensenyament de l'aimara i del quítxua "en tots els nivells d'educació" i que reforcin els programes bilingües "en l'educació bàsica".

FONT: CIEMEN

Més informació:

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid