Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un 20,4% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa

Les xifres parlen per si soles: 1 de cada 5 catalans és pobre. La població major de 65 anys és el col·lectiu més vulnerable amb una taxa de risc a la pobresa del 25,1%, seguida dels menors de 16 anys, amb un 23,4%. Quatre de cada 10 famílies monoparentals i sis de cada deu famílies nombroses són pobres.

Dades reveladores que ha donat a conèixer la Taula del Tercer Sector de Catalunya. La presidenta, Àngels Guiteras, avisa que "la situació és d'emergència i que ens pot convertir en un país pobre". És per això que l' organització, formada per 30 federacions i agrupacions que aglutinen en conjunt a prop de 4.000 entitats socials no lucratives, ha presentat la campanya "Donem el millor de nosaltres" per combatre la pobresa.

05/10/2011 13:51 Drets i Llibertats

Guiteras també avisa el Govern: "Cal més inversió social, hem de posar per davant de les polítiques econòmiques les de cohesió social perquè és la manera com podrem tenir més creixement. Si anem fent retallades als temes socials hi haurà molt més patiment, més angoixa, situacions de molta més desconfiança i així sí que no ens en podrem sortir". Són declaracions que ha fet aquest dimecres en una entrevista als Matins de TV3.

Guiteras avisa que hem de protegir molt les polítiques socials i alerta del perill "que si no posem les polítiques socials per davant de les econòmiques podríem esdevenir realment un país realment pobre". Segons Guiteras, el Govern prioritza la qüestió econòmica i considera que les seves polítiques no van encaminades a enfortir el capital social. En aquest sentit, ha demanat una pujada d’impostos per tal de potenciar les polítiques socials.

Crítiques a la reforma de la renda mínima

botiflerspirmiSobre la polèmica arran de la renda mínima d'inserció, Guiteras ha dit que la reforma "no és la via", i que cal desplegar "una renda de ciutadania garantida que ja contempla l'Estatut". Així, constata que "s'ha endurit molt la possibilitat de cobrar la renda mínima". "No volem que hi hagi ningú que tingui els mínims descoberts i l'enduriment no ho afavoreix", assegura. "Tot allò que sigui reduir algun programa d'inserció incrementa les dificultats d'aquestes persones i les nostres, és un efecte contagi", adverteix.

La campanya "Donem el millor de nosaltres" pretén sensibilitzar la ciutadania i promoure la col·laboració i participació a les entitats socials, demanar que s'impulsi el Pacte Nacional contra la Pobresa que va aprovar el Parlament, demanar que es desenvolupi la "renda mínima de ciutadania" que estableix l'article 24 de l'Estatut de Catalunya i, demanar que els pressupostos de la Generalitat pel 2012 prioritzin les polítiques de lluita contra la pobresa i de cohesió social. La campanya fa tot un seguit de peticions i convida els ciutadans a fer propostes per acabar amb la pobresa.

Per la seva banda, el vicepresident de la Taula del Tercer Sector i coordinador autonòmic de la Creu Roja, Enric Morist "les xifres de la pobresa a Catalunya s'han disparat de tal manera que plantegen un desafiament humanitari sense precedents, només comparable amb la postguerra". "Les entitats estem fent esforços sobrehumans, la demanda és incontrolable, tenim cada vegada més demanda amb menys recursos", ha alertat la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector i presidenta de ECAS, Teresa Crespo.

La pobresa a Catalunya, en dades

La pobresa a Catalunya

  • 1 de cada 5 catalans és pobre. Un 20,4% de la població catalana viu sota el llindar pobresa.
  • La població major de 65 anys és el col·lectiu més vulnerable amb una taxa de risc a la pobresa del 25,1%, seguida dels menors de 16 anys (23,4%)
  • 1 de cada 5 llars catalanes té uns ingressos anuals inferiors a 14.000 euros.

pobresacatOcupació

  • El 31 d'agost de 2011, a Catalunya hi havia 584.648 persones registrades a l'atur.
  • 247.851 persones cobren el subsidi de l'atur.
  • 336.797 persones no cobren l'atur a Catalunya dels quals 161.262 no tenen cap cobertura.
  • El 70% dels catalans (173.495 persones) que cobren l'atur deixaran de rebre el subsidi entre l'octubre i el març.
  • El juliol de 2011 rebien la prestació de l’RMI 34.535 perceptors, 12.500 més que el 2009.

Pobresa infantil i juvenil

  • 1 de cada 4 menors a Catalunya és pobre.
  • 4 de cada 10 joves d’entre 16 i 24 està a l’atur.
  • A Catalunya, el fracàs escolar se situa en el 30%.
  • A Catalunya, un 80% dels nens i nenes de la comunitat gitana que comencen l'educació Secundària Obligatòria no finalitza els estudis.

Habitatge i família

  • 5 de cada 1.000 catalans no tenen llar o pateixen allotjament inadequat, segons la Generalitat.
  • Cada dia s'executen 21 desnonaments a Catalunya.
  • Els jutjats catalans van executar durant l'any passat 6.645 desnonaments, 1.300 més que el 2009.
  • 36.800 catalans no tenen llar o pateixen allotjament inadequat.
  • A Catalunya hi ha 3.500 persones sense sostre.
  • El 32% de les llars catalanes tenen la percepció d'arribar a finals de mes amb dificultat.
  • 4 de cada 10 famílies monoparentals són pobres. I 6 de cada 10 famílies nombroses també són pobres

La pobresa a Espanya i Europa

  • 22 de cada 100 espanyols no disposen dels ingressos econòmics bàsics per enfrontar-se a les necessitats de la vida. Més de 9 milions de persones viuen amb menys de 530 euros nets al mes.
  • A la UE hi ha 84 milions de pobres. 1 de cada 6 europeus té problemes per arribar a finals de mes.

 

{youtube}59trns6mFjk{/youtube}

 

Per saber-ne més:

La reforma de la renda mínima d'inserció, amb lupa 

Manifestació de protesta contra les retallades del PIRMI

La pobresa alça la veu, concentració sorollosa davant de la Generalitat

La CUP denuncia que el Govern persegueix el frau dels col·lectius més febles però no dels poderosos 

La CUP rebutja la modificació sobtada dels pagaments de les Rendes Mínimes d'Inserció  

La renda mínima d'inserció ja es cobra a través de xec 

Retallades a la Renda Mínima d'Inserció, també 

Només sis entitats han acumulat 1,3 milions d'euros en subvencions 

15 mesures anticirisi, per la CUP de Lleida i la Intersindical 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid