Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP de Barcelona ret homenatge a l'historiador Josep Termes

 La CUP de Barcelona ha trasmès el condol a la família de l'historiadors Josep Termes i ha destacat que "Arran de la mort de l’historiador Josep Termes, la CUP de Barcelona li retem homenatge i expressem el nostre condol a la família. Fill de família treballadora molt humil, i veí del Camp d'en Grassot de Barcelona, esdevingué una figura central en els estudis sobre l’anarquisme català i el catalanisme popular contemporanis".

La candidatura independentista ha destacat el compromís de Termes com a docent durant el franquisme i tot el seu treball de recuperació de la memòria històrica: La CUP recorda que "la millor manera de mantenir viu el seu record és llegir els llibres que escrigué, a fi de conèixer millor el nostre propi passat immediat i la necessitat present d’alimentar el fil dels processos històrics i les lluites populars".

13/09/2011 16:47 Cultura

 

La CUP de Barcelona ret homenatge a l'historiador Josep Termes i expressa el seu condol a la família

Arran de la mort de l’historiador Josep Termes, la CUP de Barcelona li retem homenatge i expressem el nostre condol a la família. Fill de família treballadora molt humil, i veí del Camp d'en Grassot de Barcelona, esdevingué una figura central en els estudis sobre l’anarquisme català i el catalanisme popular contemporanis.

 Al llarg de la seva vida, Termes desenvolupà aquests dos eixos de recerca d’una manera no gens dogmàtica, mirant de comprendre la complexitat i els clarobscurs de la societat catalana del segles XIX i XX, i les lluites de les classes subalternes per la llibertat i la justícia social. La seva aportació serví per desmuntar científicament aquella historiografia burgesa que, des de perspectives ideològiques distintes, situava l’origen i el creixement del catalanisme en les classes benestants. Lluny d’aquesta fal·làcia tants anys sostinguda, i lluny de les lectures lerrouxistes que en derivaren a partir dels anys seixanta, l’obra de Termes ens ha ajudat a conèixer i a entendre les fonts del catalanisme popular que explica l’existència de l’independentisme i, alhora, el seu vincle amb l’esquerra política i sindical catalana a través dels temps, i a través d’un espectre amplíssim –socialistes, comunistes, anarquistes–, tan divers i tan ric com la nostra pròpia història.

Igualment, recordem que fou expulsat de la Universitat de Barcelona com a estudiant en primer lloc i com a professor més endavant, i que la seva militància antifranquista des dels anys cinquanta mai no fou un obstacle per manifestar el seu pensament crític: amb honestedat i a tot arreu. Sempre advocà perquè les organitzacions treballadores servissin la lluita de les classes populars, sense embuts, tant sota el franquisme com sota el postfranquisme o transició, sense botiflers ni gent de casa bona pel mig.

Per nosaltres, la millor manera de mantenir viu el seu record és llegir els llibres que escrigué, a fi de conèixer millor el nostre propi passat immediat i la necessitat present d’alimentar el fil dels processos històrics i les lluites populars que ell estudià i de les quals nosaltres, militants de la CUP, en formem part. En aquest sentit, des de la CUP i des de la nostra concepció política de l’emancipació social i nacional, reconeixem en la tasca intel·lectual d’en Josep Termes un pou de coneixement que, nascut del i per al poble, torna al poble.

Per saber-ne més:

Mor Josep Termes: l'historiador del moviment obrer i del catalanisme Llibertat.cat

Josep Termes i els orígens de la construcció de la nostra identitat Llibertat.cat

Mor l'historiador Josep Termes als 75 anys d'edat El Debat.cat

Josep Termes, un historiador apassionat pel moviment obrer català Europapress

Es mor Josep Termes, historiador a contracorrent Vilaweb.cat

Recordant Josep Termes Bloc Sàpiens

Mor l'historiador Josep Termes als 75 anys ElPunt

Història del moviment anarquista a Espanya, de Josep Termes BCN Cultura.cat

 


 

 

 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid