Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
“No mentiràs”: L’església catòlica i els mitjans dels règim inflen els seguidors del Papa a Madrid

 Els mitjans de comunicació de l’església catòlica i els mitjans convencionals han inflat desmesuradament els càlculs d’assistència a la cerimònia del Papa Benet XVI a l’aeròdrom de Cuatro Vientos, a Madrid. Unes xifres que no han estat calculades  per cap mitjà. Les xifres oscil.len generosament entre un milió i un milió i mig de seguidors del màxim responsable dels catòlics.
 
Aquestes xifres resulten un disbarat i una transgressió dels principis ètics dels cristians (“No mentiràs”) i dels periodistes, que novament vulneren el seu codi deontològic. També molts mitjans catalans han reproduït les dades de les agències sense contrastar-les.

22/08/2011 01:54 Comunicació

 

A primer cop de vista, i reprenent els mètodes encetats pel desaparegut col.lectiu Contrastant, el milió exagerat de seguidors del Papa es quedarien en una xifra aproximada que no arribaria a les 300.000 persones. La superfície d'uns 600.000 metres quadrats de Cuatro Vientos permetria encabir uns apretadíssims 600.000 seguidors del Papa en m2 cadascun.
 
Les xifres trontollen a primera vista, si prenem els mètodes del desaparegut col.lectiu Contrastant. Si tenim en compte altres recomptes d’aquest col.lectiu suficientment solvent, o per exemple que el Camp del Barça ocupa una superfície total de 55.000 metres quadrats i encabeix normalment 99.354 espectadors, els números que ens han intentat vendre no quadren: les dimensions aproximades del total de l’aeròdrom de Cuatro Vientos són uns 1500m X 400m = 600.000 metres quadrats. Si encabim un pelegrí en cada m2 ens aproximaríem a 600.000 fervorosos seguidors. Una xifra que caldria reduir a menys de la meitat,  unes  300.000 persones, si tenim en compte les condicions meterelògiques.
La calor durant la cerimònia religiosa recomanava no encabir més d’una persona en cada 2 metres quadrats, tenint en compte la densitat de tanta gent en plena canícula i les condicions metereològiques adverses.
 
Els mitjans tampoc han ofert fotografies aèries ni imatges totals de la concentració de la Jordana Mundial de la Joventut per seguir el Papa. Una dada que impossibilita contrarestar la desproporció de xifres que han ofert tant l’església catòlica com la major part dels mitjans.

En aquest sentit, cal recordar que el maig del 2003 el Papa Joan Pau II ja va realitzar un acte multitudinari a a l’aeròdrom de Cuatro Vientos de Madrid: en aquesta ocasió els mitjans de l’església (concretament l’Opus Dei) xifrava l’assistència en 700.000. Una altra mentida, una altra exageració, aquest cop més pietosa. També en aquest cas els mitjans de comunicació del règim van ofirir aquestes dades o encara més inflades sense contrastar-les.

D’altra banda, caldrà esperar encara que s’esclareixi la notícia sobre el fet que el Ministerio de Defensa ha impedit a l'empresa Lynce (una empresa professional de mesurament d'aglomeracions) que comptabilitzés els assistents a la missa realitzada a Cuatro Vientos, de la qual ja s’endevinava dies abans que reuniria un milió de persones. Lynce tenia previst realitzar un càlcul per a l’Agencia EFE, que si es confirma aquesta notícia no va poder realitzar per les pressions ministerials.
 

El juliol de 2006, després de la V Trobada Mundial de la Família a València el  col.lectiu Contrastant ja va demostrar amb imatges com es s'acostumen a inflar les xifres durant les visites dels papes: L'article No mentiràs. Les fotografies que demostren que a la missa conclusiva de Benet XVI hi va haver grans àrees buides o amb molt poca gent  demostra de manera gràfica l'exageració, la mentida, repetida per gran part els mitjans. Tal i com recordava Contrastant aleshores:

El vuitè manament és taxatiu: No mentiràs. Malgrat aquesta afirmació, la V Trobada Mundial de la Família ha difós que a la missa conclusiva de Benet XVI celebrada el 9 de juliol a València hi van assistir un milió i mig de pelegrins. Segons els nostres càlculs, sens dubte inflats, no hi van assistir més de 254.000 pelegrins.

L'Església catòlica, doncs, que no para de parlar del valor moral de la veritat difon una mentida. Una mentida, a més, de la qual és conscient, raó per la qual no pot al·legar desconeixement.
 
La versió dels mitjans:

Un milió i mig de pelegrins acomiada el Papa a Cuatro Vientos IB3

Prop d'un milió i mig de fidels assisteixen a Quatre Vents a la 'Missa d'enviament' delPapa CatalunyaPress

Madrid, la catòlica E-notícies

Prop d'un milió i mig de persones reben el Papa a Cuatro Vientos EuropaPress

JMJ.- Prop d'un milió i mig de persones reben el Papa a Cuatro Vientos Vilaweb.cat

Un milió i mig de persones segueixen la missa del Papa a Cuatro Vientos ElPunt

Gairebé un milió i mig de persones segueixen la missa del Papa a Cuatro Vientos ElPeriódico

cuatro_vientos

 

 

 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid