Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Comença el Rebrot: 10 anys teixint independència i revolució

Desenes de joves d'arreu dels Països Catalans s'han aplegat ja a Berga per gaudir del Rebrot, l'Aplec de Joves dels Països Catalans [Twitter], que com cada any, i ja en van 10, es dóna cita a la capital del Berguedà. Un Rebrot que, amb motiu del desè aniversari, serà un xic més especial. 
 
Després de donar dijous el tret de sortida amb un sopar i un concert, al llarg d'aquest divendres i de dissabte anirà arribant gent de tots els racons del país. I és que el Rebrot compleix 10 anys "de compromís de la militància de Maulets per generar un espai de trobada per a joves vinguts d'arreu de la nostra nació, 10 anys d'esforços per consolidar el Rebrot com l'aplec dels joves dels Països Catalans" [fotos].

15/07/2011 09:00 Política

 

Un aplec que que com sempre combina la gresca i la lluita, perquè el Rebrot ofereix concerts com a reclam però el principal tret identificatiu, a banda del lleure, és la formació. Així ho posen de manifest els tallers i les xerrades que centren el calendari dels quatre dies de durada de l'aplec.

Tres xerrades i oci alternatiu

djrebrotD'aquesta manera, s'han programat tres xerrades que versaran sobre tres aspectes fonamentals de la lluita de l'Esquerra Independentista. El debat sobre l'alliberament sexual i de gènere, la immigració -pel moment d'auge de les opcions xenòfobes i feixistes en la que ens trobem- i la construcció de l'independentisme des de l'esquerra i els moviments populars. A més de les xerrades també hi ha els tallers de ràdio i cooperativisme, que s'han organitzat amb la voluntat de "dotar les joves d'eines transformadores i alliberadores".

Pel que fa a les activitats, s'ha programat un torneig de futbol, unes olimpíades populars i un festival de cant improvisat que volen aconseguir fer del Rebrot un aplec més participatiu "perquè cal que construïm alternatives a l'oci consumista, acrític i passiu que ens pretenen imposar".

Literatura i música

D'altra banda, l'aplec comptarà també amb una nova edició del Certamen Jove de Literatura Social dels Països Catalans i de l'Esclat, el concurs de grups de música joves. Un conjunt d'activitats que, tal com van manifestar dos representants de l'organització en una entrevista a Llibertat.cat, pretén evidenciar que existeix un tipus d'oci "no consumista, participatiu i crític". En aquest sentit, Maulets, que aquest any compta amb l'ajut de la CAJEI en l'organització d'aquest esdeveniment de caràcter anual, malda per convertir Berga "en un espai de trobada, de festa i també de lluita, d'intercanvi d'idees i experiències entre joves vinguts d'arreu dels Països Catalans". "Un espai de llibertat per a capgirar tot allò que ens han imposat, un punt més des d'on seguir avançant cap a la independència i la revolució", remarca.

I és que des de Maulets entenen la música i la literatura com "dues armes al servei del poble contra els poderosos i els opressors, dues eines per crear consciència i estimular la lluita".

I pel que fa als concerts, enguany actuaran a l'escenari del Rebrot Antídot, Pepet i Marieta, La Gossa Sorda i Les Absentes divendres i Malagana, At-Versaris, El Belda i el Conjunt Badabadoc, Obrint Pas i Columna ATK Manrússia PD, dissabte.

La Ruta dels Maquis

Prova de l'arrelament amb l'entorn n'és la Ruta dels Maquis a Berga, una activitat que se celebrarà per primer cop al Rebrot. L'excursió sortirà el divendres a dos quarts de deu del matí des del Parc del Lledó i recorrerà diferents espais de Berga i la comarca. Josep Quevedo, històric militant anarquista i company del popular Marcel·lí Massana "Panxo", serà el responsable del guiatge i contextualitzarà cadascun dels espais visitats amb anècdotes i explicacions històriques. Un conductor de luxe per a una excursió única.

Col·laborar amb el Rebrot

djrebrot3Per primer cop en la seva història, el Rebrot ofereix enguany l'oportunitat de col·laborar econòmicament amb els costos de l'organització a través de diversos paquets que inclouen els àpats i l'entrada pel concert de dissabte, que val 5 euros. Així, s'ofereixen quatre paquets que van dels 14 als 40 euros per qui vulgui col·laborar. Amb tot, i a diferència d'altres festivals, el Rebrot segueix organitzant-se sense ànim de lucre a través de l'autogestió i el compromís militant. 

Un procés de confluència que ja es comença a notar 

El Rebrot l'organitza Maulets, el jovent independentista revolucionari, que des de fa 23 anys aplega joves independentistes i anticapitalistes en la lluita per uns Països Catalans lliures i socialment justos. El Rebrot vol arrelar-se cada cop més a l'entorn on es desenvolupa, i és per això que s'organitza conjuntament amb el Casal Panxo i que es col·labora amb les Assemblees de Joves de Casserres i Gironella i amb el Grup de Joves d'Avià. Com a mostra també d'aquesta vinculació amb l'entorn i la cultura el Rebrot acollirà una cercavila amb grups de cultura popular, un tast de ratafia, una caminada pels voltants de Berga i l'Aplec del Pi de les Tres Branques.

D'altra banda, malgrat que ja fa uns quants anys que en cada aplec es manifesta la voluntat de confluència amb la CAJEI, enguany aquesta confluència s'ha començat a notar amb les xerrades, que s'han preparat conjuntament " com a mostra palpable del procés d'unitat en el qual estem treballant", segons els organitzadors.

10 anys amb els militants de tota una dècada

Si l'aplec d'enguany ja és especial quant a programació musical i d'activitats, el desè aniversari també se celebrarà amb un dinar popular que es realitzarà amb militants i exmilitants que han participat en l'organització al llarg d'aquests 10 anys d'existència. A més, dissabte a la nit realitzaran un parlament a l'acte polític.

Per saber-ne més:

Galeria de fotos Rebrot 2011

"Gràcies al Rebrot, els Països Catalans han viscut 10 anys sembrant la llavor de la revolució" 

Entrevista: "Volem mostrar com un oci no consumista, participatiu i crític és possible" 

Els aplecs, una experiència arrelada al territori 

El Rebrot estrena pàgina web i presenta la programació del 10è aniversari 

El 10è Rebrot escalfa motors 

 

  


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid