Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Endavant proposa mobilitzacions per evitar la supressió de línia del català de l'ensenyament

Endavant (OSAN) demana a Escola Valenciana, la FAPA i els sindicats de professors i estudiants que presenten un model alternatiu i superador que situe la nostra llengua en la posició que necessita per garantir que tot l'alumnat siga competent en valencià oral i escrit. Així mateix, proposa que s'encete ja un cicle de mobilitzacions locals i nacionals per tal d'impedir que el Conseller duga a terme aquest lingüicidi.  

L'organització independentista també demana al moviment popular 15-M, amb el qual compartim carrer i  assemblees, que es posicione en favor de la normalització del català al País Valencià i contra la croada del PP contra l'ensenyament en valencià.

02/06/2011 03:18 Llengua

 


Tenim dret a estudiar en la nostra llengua !

Comunicat d'Endavant (OSAN) davant el model “trilingüe” que pretén impulsar el conseller Font de Mora.

En el marc d'unes jornades sobre Plurilingüisme el Conseller d'Educació de la Generalitat Valenciana Alejandro Font de Mora (PP) ha exposat la seua intenció d'acabar amb l'ensenyament en valencià el curs 2012/2013.


El plantejament s'inspira en el model de la Xunta de Galícia que ha provocat grans protestes en la comunitat educativa gallega.
Els plans de Font de Mora parlen d'un mínim del 33% de matèries impartides, respectivament, en castellà i valencià i fins a un 33% de matèries impartides en anglès. Un model que s'implantaria tant en les comarques de predomini històric del català com a les zones de predomini històric del castellà. També seria obligatori per a les escoles i


instituts concertats. Aquest projecte suposaria la derogació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (4/1983) i el final de l'actual model i, en conseqüència, de les línies d'immersió lingüística (PIL), ensenyament en valencià (PEV), i d'incorporació progressiva (PIP).
Davant d'aquestes propostes, Endavant (OSAN) vol manifestar el següent:

      * Ens oposem radicalment a les mesures proposades pel Conseller Font de Mora perquè impedeixen el dret a rebre una educació de qualitat en la nostra llengua: el català. L'ensenyament en valencià, bàsicament vinculat a l'escola pública, tenia una progressió clarament ascendent en els darrers anys. Una demanda ascendent  que no es veia corresposta per un augment de línies en valencià per part de la Conselleria, la qual deixava cada any desenes de milers d'estudiants sense possibilitat d'estudiar en llengua pròpia.


      * Els continus entrebancs i atacs del PP a l'ensenyament en català al País Valencià, i la seua manifesta intenció d'anorrear-lo, demostren el majúscul autoodi dels conservadors. Els espanyolistes del PP treballen per fer recular la nostra llengua, reduir-la a un reducte folclòric. Aquest és el “valencianisme” del Partit Popular: engreixar el motor de la substitució lingüística, de la desaparició de la nostra llengua.

      * Darrere d'aquesta improvisada proposta hi ha una retallada en educació conseqüent amb els plans d'ampliació de les ràtios en l'ensenyament obligatori. Així doncs, la desaparició de les línies deixarà en el carrer a milers de professors/es interines. També deixa en suspens què ocorrerà amb el professorat de francès.

      * El català al País Valencià és una llengua minoritzada i afeblida per 300 anys de manca absoluta d'oficialitat. Així doncs, necessita una aposta clara, des de la política i l'acció social, per la normalització lingüística. L'única esperança pel valencià és que s’implemente el seu ensenyament obligatori com a llengua de futur. Això passa per exigir el requisit lingüístic, la capacitació de tot el professorat, en llengua pròpia.

      * Així doncs, veiem necessari superar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, fer una aposta per la immersió lingüística a tot el territori. L'actual model tenia mancances importants, per un costat, permetia a l'ensenyament concertat no oferir línies en valencià i per altre segregava a l'alumnat per raó de llengua. En un País Valencià on conviuen cada vegada més llengües i cultures, i on el marc legal espanyol deixa el català com una llengua dominada front el castellà, necessitem que la nostra llengua es revaloritze com a llengua de cohesió.

      * No ens oposem a l'ensenyament d'altres llengües, ben al contrari, considerem que el català ha de conviure a l'escola amb la resta de llengües del món. Està demostrat que l'ensenyament de diferents llengües des de la infantesa estimula les capacitats lingüístiques de l'alumnat. Tanmateix, la situació de reculada social del valencià requereix situar-la com a llengua vehicular en l'etapa obligatòria. Tot el contrari del que proposa el Conseller Font de Mora.

      * Per tot això exigim al Conseller Font de Mora que reflexione i tire enrere els seus extravagants projectes si és que li queda una mica d'amor propi i respecte per la seua terra.

      * Demanem a Escola Valenciana, la FAPA i els sindicats de professors i estudiants que presenten un model alternatiu i superador que situe la nostra llengua en la posició que necessita per garantir que tot l'alumnat siga competent en valencià oral i escrit. Així mateix, proposem que s'encete ja un cicle de mobilitzacions locals i nacionals per tal d'impedir que el Conseller duga a terme aquest lingüicidi.


      * També demanem al moviment popular 15-M, amb el qual compartim carrer i  assemblees, que es posicione en favor de la normalització del català al País Valencià i contra la croada del PP contra l'ensenyament en valencià.
Endavant amb l'ensenyament en valencià !

La lluita és l'únic camí !

 

Per saber-ne més:

El govern valencià assenta les bases per acabar amb el català a l'escola 

La CAL expressa la seva indignació davant l'anunci de suprimir les línies en valencià a les escoles 

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  6. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  10. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid