Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Marta Cordomí, candidata de la CUP a Cardedeu

 

"La presència a la CUP a l'Ajuntament ha suposat l'existència d'una veu que no hi era"

L'assemblea de la CUP de Cardedeu va néixer a finals de 2006 fruit de la relació entre persones de diverses entitats culturals, independentistes i provinents de col·lectius de defensa del territori i del ric teixit associatiu cardedeuenc. Anys abans, l'entorn del Casal la Traca ja havia fet campanya per la CUP per les eleccions europees i aquella contesa va servir per mesurar el potencial local i apuntar una posterior assemblea local. 

30/03/2011 00:10 Entrevistes

 

El febrer de 2007 la CUP es va presentar i va anunciar la seva voluntat de presentar-se a les eleccions municipals d'aquell mateix any. Amb 411 vots, la CUP entrava al consistori amb un regidor, Carles Roca. Ara, Marta Cordomí és la nova candidata de la CUP a Cardedeu, que es presentarà a les eleccions sota el lema "L'alternativa necessària per Cardedeu". Cordomí s'estrenarà com a candidata però ja haurà debutat com a regidora, ja que va rellevar Roca el mes de gener passat.


Et presentes per primer cop com a candidata de la CUP però ja t'has estrenat com a regidora. Com ha estat això?

A finals de 2010 l'assemblea local de Cardedeu va decidir rellevar en Carles Roca com a regidor de la CUP a l'Ajuntament de Cardedeu. El cas és que ell passava a fer vida al Maresme i es va considerar necessari rellevar-lo. D'ençà del Ple Municipal de gener del 2011 jo sóc la nova regidora de la CUP a Cardedeu. A les eleccions del 2007 jo era la segona de la llista i per això mateix he estat el relleu d'en Carles.

Així doncs estàs implicada a la CUP des dels seus inicis. Com valores tots aquests anys de feina al municipi amb Carles Roca de regidor? Creus que la gent ara notarà un canvi cap a positiu o cap a negatiu?

cordomi4Aquests primers anys de representació amb en Carles Roca ens han servit per aprendre molt. No teníem experiència en política municipal i la majoria de nosaltres érem molt joves. N'hem anat aprenent i ens hem fet un lloc a l'Ajuntament. Vam presentar-nos per treballar pel poble i ser una veu que fins al moment no era a l'Ajuntament de Cardedeu, i així ho hem demostrat.

Hem defensat un model territorial basat en un creixement sostenible, hem vetllat per la transparència en la informació que ens afecta a tots dins i fora de l'Ajuntament, hem rebutjat l'externalització de serveis públics, vam impulsar la consulta sobre la independència, hem incidit en el desplegament de diverses actuacions municipals, hem fiscalitzat l'actuació del govern i hem fet propostes de canvi. A en Carles Roca li agraïm moltíssim la seva feina, el seu incondicional compromís pel poble i pel projecte i encara ara, el suport que ens dóna en la distància. Amb ell hem pres veu a l'Ajuntament i sense ell seguim avançant.

Hem canviat de regidor però continuem amb la mateixa lluita. Podríem dir que és una nova etapa del mateix projecte que vam iniciar fa cinc anys, i el propòsit de l'assemblea de la CUP de Cardedeu és seguir desplegant-lo.

És el segon cop que es presenta la CUP a Cardedeu. Com està responent la gent?

D'ençà que hem manifestat la intenció de tornar a presentar-nos, hem rebut moltes mostres de suport. Hem reengrescat molta gent de l'entorn, i també hem engrescat persones de l'entorn de diverses entitats i moviments socials, així com participants de Cardedeu Decideix, que avui treballen pel nostre projecte municipalista. Fins i tot hem engegat un sistema d'intranet per tal de treballar conjuntament i implicar al màxim tots els col·laboradors. Ens proven els aires nous, a la CUP Cardedeu. Som molt optimistes. Aspirem a ampliar substancialment la nostra representació a l'Ajuntament. Ens prenem aquestes properes eleccions com un pas més cap a la consolidació del nostre projecte a Cardedeu.

Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Cardedeu?

L'actual govern es configura com un govern de dretes i liberal, on es prioritza l'externalització de serveis, un model econòmic que exprimeix els drets sindicals, si convé. L'actual govern subestima l'activitat del teixit associatiu, menysprea la cultura i es fa gala d'un impuls educatiu que en realitat es tradueix en una retallada de condicions laborals i de prestacions als ciutadans.

Com s'ha desenvolupat la darrera legislatura?

cordomi1Durant aquesta legislatura hem vist inèrcies molt clares d'un model territorial que no és sostenible i que no volem per Cardedeu. L'equip de govern donava suport a la construcció d'un miler d'habitatges del projecte d'ARE al Pla de les Parets o la urbanització de la zona de darrera l'estació, fins i tot es glatia d'encabir el circuit de kàrting a Cardedeu. Ho potenciava, sense informar-ne els veïns, irresponsablement, sense estar-ne massa al cas. La CUP vam posar a debat aquesta problemàtica.

No s'ha resolt la remodelació de la Plaça Joan Alsina, organismes i actuacions d'intencions participatives com el Consell de la Vila o la Mostra d'Entitats han decaigut i s'han inclòs, i des del a CUP ho hem denunciat, diversos càrrecs de confiança de CiU i ERC, sense passar per cap concurs públic, com a personal a sou de l'Ajuntament. D'altra banda, durant aquesta legislatura s'ha dinamitat la Comissió de Festa Major i en el terreny de la cultura s'ha menystingut el programa d'Art Vigent. Respecte a l'educació, durant aquesta legislatura, tot i la presència de Institut Municipal d'Educació (IMEC), s'ha avançat cap a la precarització dels llocs de treball relacionats amb l'educació.

Des de la CUP estem satisfets d'haver contribuït a fiscalitzar aquestes gestions, a demanar explicacions sobre les actuacions, donant veu a entitats que no en tenen, segons el ROM cardedeuenc. Hem fet feina des del no-govern, des d'una oposició constructiva que ha ofert alternatives plausibles a les decisions que comprometien Cardedeu.

L'entrada de la CUP al consistori ha trencat les inèrcies immobilistes?

La presència a la CUP al consistori cardedeuenc ha suposat l'existència d'una veu que no hi era fins al moment, una alternativa al govern de CiU i ERC, i una oposició diferent. La CUP ha assenyalat i ha denunciat qüestions, marcant fins i tot agenda política, en ocasions.

Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal?

El proper govern municipal haurà d'afrontar un context de crisi. Caldrà potenciar les prestacions que es poden oferir a nivell local als ciutadans, tan pel que fa a assessorament com per a repercutir en solucions tangibles. També haurà d'afrontar un problema de manca de recursos molt important, ja que Cardedeu és un municipi que gairebé no té indústria i, per tant, no té gran activitat econòmica. És per això que serà necessària l'adaptació a aquest escenari i la canalització dels recursos per seguir responent a les demandes de la població.

També haurà d'afrontar una necessitat creixent de serveis educatius que ara mateix no gestiona eficientment l'IMEC. Haurà de repensar aquest institut, com també haurà de repensar l'estructura de la regidoria de Participació Ciutadana i els seus cavalls de batalla (Consell de la Vila, Mostra d'Entitats) o el funcionament del Patronat Municipal de Cultura.

Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?

cordomi3La CUP enfoca la campanya amb diversos eixos programats i la voluntat de no estancar la redacció del programa a l'horitzó del 22 de maig, ni en exclusiva per als propers quatre anys. Pensem que és important tenir present una perspectiva de futur, d'anar més enllà de les eleccions i volem transmetre això.

Centrem esforços en la racionalització dels pressupostos locals, la potenciació de polítiques socials, la generació de participació real dels ciutadans a la política del poble, començant per una modificació del ROM. Apostem per un model d'oferta de serveis educatius per a joves i adults amb projecció de futur i no a batzegades, per potenciar el comerç de proximitat, per un model territorial sostenible i sobretot per potenciar el "Cardedeu és cultura" que ens caracteritza per la destacada agitació associativa, i que mai s'ha cregut cap govern.

Com afronta la CUP la campanya?

Afrontem la campanya amb il·lusions renovades. Cada cop més gent ens dóna suport. Cada cop som més gent. Estrenem un local fantàstic al centre, al carrer Sant Antoni (davant de l'estació), i tenim prou idees enginyoses per fer-nos visibles. Farem una campanya austera però enginyosa, amb un acte central de presentació i debat i amb forta presència a la Fira de Sant Isidre, a pocs dies del debat general que retransmet en directe Televisió Cardedeu i a una setmana de les eleccions. Se'ns gira feina i justament estem més motivats que mai!

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid